Israelul este dispus să atace doar țintele militare ale Iranului, nu și instalațiile nucleare sau petroliere

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să atace țintele militare ale Iranului, nu instalațiile nucleare sau petroliere, relatează Washington Post, citând doi oficiali familiarizați cu chestiunea.

Un oficial a fost citat că a spus pentru Washington Post că Netanyahu i-a spus lui Biden că nu va ataca instalațiile nucleare sau petroliere, notează WP.

Premierul israelian și-a moderat discursul și a fost de acord să planifice atacul într-un mod care să nu afecteze viitoarele alegeri din SUA. Un atac asupra instalațiilor energetice ar putea duce la o creștere a prețului petrolului, ceea ce ar amenința perspectivele vicepreședintelui Kamala Harris în rândul alegătorilor nemulțumiți de prețurile mai mari la benzinării.

La fel i-a spus Netanyahu lui Biden săptămâna trecută, când cei doi au vorbit la telefon despre planurile Israelului de a riposta Iranului pentru un atac cu rachete balistice de 1 octombrie, pe care SUA au căutat să-l atenueze.

Potrivit oficialului, acțiunea de răzbunare israeliană va avea loc înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Duminică, Pentagonul a anunțat că va desfășura în Israel sistemul său antibalistic THAAD , împreună cu aproximativ 100 de militari americani. Sistemul, despre care oficialii spun că este de așteptat să sosească în zilele următoare, „subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului”, se arată în declarația Pentagonului.

SUA au trimis o baterie THAAD și alte sisteme de apărare aeriană în Orientul Mijlociu după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a ucis 1.200 de oameni, majoritatea civili. Aceasta nu ar fi prima dată când un THAAD cu trupe americane este trimis în Israel, dar este prima dată când este trimis unul cu așteptarea angajării în luptă.

Zohar Palti, fost director de informații al Mossad, a declarat că Netanyahu va trebui să echilibreze apelurile Washingtonului cu așeptările din Israel. „Iranienii au pierdut orice măsură de reținere pe care o aveau înainte”, a spus el. „Fără armele SUA, Israelul nu poate lupta”, a recunoscut Palti. „Dar Israelul este cel care își asumă riscurile” și „știe cum să facă treaba”.

În ultimele două luni, SUA și-au dublat numărul de avioane de vânătoare cu sediul în Orientul Mijlociu prin trimiterea de noi aripi aeriene și au trimis un al doilea portavion în regiune, a doua oară după vară, SUA au două portavioane în zonă.

În timpul atacului iranian din octombrie, navele de război americane din Mediterana au tras cel puțin 10  rachete pentru a doborî rachete balistice, în timp ce SUA au folosit F-15E și F-16 pentru a doborî drone iraniene în timpul atacului Iranului din aprilie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel