Sistemul a fost conceput să intercepteze toate tipurile de ameninţări aeriene, cum ar fi mortiere, drone, rachete cu raza medie de acţiune, rachete antitanc, rachete cu rază lungă, precum şi alte tipuri de rachete aflate în prezent la dispoziția grupărilor teroriste susținute de Iran în Siria și Liban.
Noul sistem de apărare aeriană bazat pe laser va fi testat pentru a completa sistemul de apărare aeriană israelian Iron Dome. Sistemul de apărare laser se află doar în primele etape ale dezvoltării și nu va fi operațional în viitorul apropiat, a precizat ministerul.
Sistemul laser de nouă tehnologie ”face ca aparatul de securitate să fie mai letal, mai puternic și mai avansat”, a precizat ministrul Apărării, Naftali Bennett. Potrivit ministerului, fiecare sistem în parte ar avea un preț destul de ridicat - sute de milioane de dolari - dar un cost minim pentru fiecare utilizare, ceea ce înseamnă că în cele din urmă va deveni mult mai rentabil.
Planul este de a extinde utilizarea laserului și de a monta sistemele sale pe vehicule blindate și camioane utilizate pe câmpul de luptă pentru a proteja trupele terestre aflate pe teritoriul ostil. În plus, există planuri de instalare a sistemului pe avioanele forțelor aeriene israeliene.
Vorbind despre acest nou instrument de război, Bennett a spus că ”vom adăuga o sabie laser când vom avea de a face cu amenințări din Nord sau Sud”.
,,Ar fi bine ca inamicii Israelului să nu ne testeze rezolvarea sau abilitățile”, a spus ministrul israelian al Apărării.
Generalul Yaniv Rotem, șeful Direcției de Cercetare și Dezvoltare din cadrul Ministerului Apărării (MAFAT), a precizat că investițiile făcute de Direcția pe care o conduce au plasat Israelul printre țările de top în domeniul sistemelor laser de mare energie. Ministerul a lucrat peste 10 ani la tehnologia laser pentru a putea dezvolta un sistem care să intercepteze o varietate de amenințări care vizează Israelul, a mai spus generalul.
Yaniv Rotem, a declarat că fiecare tragere cu sistemul de apărare aeriană bazat pe laser va costa aproximativ un dolar - fără a include costul sistemului - în comparație cu zecile de mii de dolari reprezentate de costul pentru fiecare rachetă interceptoare a sistemului Iron Dome. Atâta timp cât este conectat la energie electrică, sistemul nu va rămâne niciodată fără muniție. ,,Este o soluție la atacurile cu rachete”, a spus Dubi Oster, din cadrul Departamentului de Apărare.
”Este o armă pe care nu o vezi sau auzi”, a spus Rotem, adăugând că, mergând pe electricitate, fiecare interceptare va costa câțiva dolari.
Dezavantajul unui sistem laser este că acesta nu funcționează bine în perioadele de vizibilitate scăzută, atunci când exista condiţii meteo nefavorabile, a spus ministerul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News