Israelul declară că din cei 120 de ostatici aflați încă în Gaza peste o treime sunt morți

Darius Muresan |
Data publicării:
Tunel al teroriștilor Hamas identificat într-o școală de către IDF. Imagini din Fâșia Gaza. Foto: IDF
Tunel al teroriștilor Hamas identificat într-o școală de către IDF. Imagini din Fâșia Gaza. Foto: IDF

Israelul crede că peste o treime din ostaticii rămaşi în Gaza sunt morţi, indică un bilanţ realizat de guvernul israelian, informează Agerpres, citând Reuters.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă teroristă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatici şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor 

Dintre ostaticii duşi de militanţii Hamas în Fâşia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, mulţi au fost eliberaţi în luna noiembrie, în cadrul unui schimb pentru prizonieri palestinieni ce erau închişi în Israel, iar alţii au fost recuperaţi - vii sau morţi - de către trupele israeliene.

 

Din 120 de ostatici aflați încă în captivitate, Israelul declară că 47 au murit 



Guvernul israelian declară că 120 de ostatici au rămas în captivitate, dintre care 43 au fost declaraţi morţi în absenţă de către autorităţile israeliene, pe baza diverselor surse de informaţii, printre care imagini de la camerele de luat vederi, înregistrări făcute de trecători sau analize medico-legale.

Unii oficiali israelieni au declarat în cadru privat că numărul ostaticilor morţi ar putea fi mai mare.

Luni au fost adăugate încă patru nume pe lista celor decedaţi.

Preşedintele american Joe Biden a prezentat vineri un plan în trei etape pentru încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas. Prima fază ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din "zonele populate din Gaza" pentru o perioadă de şase săptămâni. În paralel ar avea loc eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Încetarea temporară a focului ar putea deveni "permanentă" dacă Hamas "îşi respectă angajamentele", potrivit preşedintelui american.

Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza.

În faza a treia ar începe reconstrucţia în Fâşia Gaza - pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel