Potrivit analiştii OSINT care se ocupă de secţiunea The War Zone a publicaţiei The Drive, acest aspect poate fi considerat o noutate, dar trebuie ţinut cont că are loc în contextul în care statul Israel continuă să fie într-o stare de alertă sporită, deoarece relaţiile cu Iranul sunt tot mai tensionate, iar cele mai recente rapoarte de securitate sugerează că rebelii houthi din Yemen, susținuți de iranieni, dețin „drone kamikaze”.
Sursa citată precizează că Iranul este cel care a livrat „dronele kamikaze” către rebeli houthi, iar aceştia vor fi încurajaţi să lovească ţinte de pe teritoriul statului Israel.
Interesante imagen de la INS Lahav (Sa'ar 5) cargando dos baterías Iron Dome a popa. Probablemente estará realizando pruebas para el C-Dome, la versión navalizada de ese sistema que dispondrá de sus propios VLS (silos verticales) en las nuevas corvetas Sa'ar 6.
— Israel Defensa Monitor (Ñ) ???????? (@Defensa_Israel) January 17, 2021
???????? #Israel #Navy pic.twitter.com/jmeb61TEpC
Fotografia cu cele două unităţi de lansare ale unui sistem de apărare aeriană Iron Dome, instalate la bordul corvetei INS Lahav nu este datată, dar analiştii OSINT ai The War Zone susţin că au văzut anterior această navă avânt la bord o singură unitate de lansare Iron Dome.
În configuraţia sa de bază/standard, sistemul Iron Dome este format din trei sau patru unităţi de lansare, fiecare purtând 20 de interceptori Tamir, precum și o unitate radar şi o unitate de comandă şi control. Sistemul este conceput în primul rând pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și mortiere, dar poate fi utilizat și împotriva aeronavelor care zboară la joasă altitudine, a dronelor și a rachetelor de croazieră.
Este posibil ca bateriile Iron Dome - sau derivatul lor naval C-Dome - să fi fost instalate pe corveta Lahav ca parte a etapei de testare a viitoarelor sisteme de arme care vor fi instalate la bordul celor mai recente corvete din clasa Sa'ar 6 ale marinei israeliene.
Sursa citată precizează că statul Israel a susţinut cu ceva timp în urmă că INS Lahav avea să servească drept ’’platformă de testare’’ a sistemele care vor fi instalate pe noua clasă de nave de război a marinei israeliene. Cu toate acestea, spre deosebire de navele din clasa Sa'ar 5, cele din clasa Sa'ar 6 ar urma să aibă unităţile de lansare ale sistemului de rachete Iron Dome complet integrate în structura navei şi nu instalate pe punte.
Oraşul israelian Eilat, transformat într-o fortăreaţă, Sisteme de apărare antirachetă Iron Dome şi Patriot protejează oraşul
Dar nu trebuie ignorată nici varianta în care Israelul a instalat două unităţi de lansare ale unui sistem Iron Dome, la bordul corvetei INS Lahav, pentru a-şi spori capacitate de apărare la Marea Mediterană sau la Marea Roşie. Mai ales că, în urmă cu două săptămâni, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au desfășurat mai multe sisteme de apărare antirachetă Iron Dome și Patriot în Eilat, cel mai sudic oraș port al Israelului la Marea Rosie.
Dacă imaginea cu cele două unităţi de lansare ale unui sistem de apărare aeriană Iron Dome, instalate la bordul corvetei INS Lahav, este recentă, atunci Israelul a dorit să-şi consolideze şi mai bine sistemul stratificat de apărare aeriană din oraşul port Eilat.
Amintim că, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au desfășurat mai multe baterii ale unor sisteme de apărare antirachetă, cum ar fi Iron Dome și Patriot, în jurul orașului Eilat, pe fondul unor îngrijorări legate de un posibil atac pe care forţele militare iraniene l-ar putea întreprinde pentru a marca un an de uciderea generalului Qasem Soleimani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News