Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-15 israeliene care poarta bombe BLU-109 cu dispozitive JDAM de ghidare/ IDF
Avioane F-15 israeliene care poarta bombe BLU-109 cu dispozitive JDAM de ghidare/ IDF

Israelul are acum o poziție mult mai bună decât în aprilie și poate răspunde cu forță la barajul de rachete al Iranului, spun analiștii de securitate și foștii oficiali, amintind că represaliile pentru atacul de primăvară al Iranului au fost în mare parte un atac simbolic, relatează New York Times.

În aprilie, Israelul era îngrijorat de faptul că un răspuns exagerat de zel ar putea determina Iranul să ordone milițiilor pe care le sprijină - în special Hezbollah din Liban - să riposteze cu un atac de mare intensitate, scrie NYT.

Acum, situația s-a schimbat simțitor în favoarea Israelului. Hezbollah este acum paralizat după atacurile devastatoare israeliene de săptămâna trecută asupra țintelor din Beirut și sudul Libanului, lăsând Iranul fără capacitatea de a lansa un atac amplu asupra Israelului, potrivit Danny Citrinowicz, un ofițer de informații israelian pensionat.

„Israelul are acum mult mai multă libertate decât în ​​aprilie, din moment ce nu există cu adevărat nicio amenințare cu aderarea Hezbollah-ului”, a spus Citrinowicz.

”Este greu de prezis cum se va termina asta. Acțiunea israeliană va provoca aproape sigur un alt răspuns iranian. Se pare că suntem la începutul unui conflict major între Israel și Iran”, a spus el.

Așa cum a anticipa fostul ofițer de informații, administrația Biden a solicitat Israelului să-și modereze răspunsul privind loviturila asupra facilităților nucleare iraniene. Totuși, pe măsură ce alegerile din SUA se apropie, este probabil că oficialii americani vor avea mai puțină influență decât au avut-o în aprilie, susține Citrinowicz.

Yaakov Amidror, un general-maior pensionat, care a servit ca consilier de securitate în guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu , consideră, de asemenea, că daunele pe care Israelul le-a provocat Hezbollah au diminuat amenințarea reprezentată de grupurile finanțate de Iran.

El crede că chiar și un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului - o sursă de multă vreme de teamă pentru Israel - „ar trebui luat în considerare”, a adăugat generalul Amidror.

 

O șansă care vine odată pe secol?

Naftali Bennett, fost prim-ministru israelian, a scris pe rețelele de socializare că Israelul se confruntă cu „cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani” de a schimba fața regiunii.

”Trebuie să acționăm acum pentru a distruge proiectul nuclear al Iranului, pentru a le distruge principalele instalații energetice și pentru a lovi în mod critic regimul terorist. Brațele caracatiței sunt grav rănite - acum este momentul să țintești capul”, a spus Bennett.

Behnam Ben Taleblu, un analist iranian, precizează pentru DW că un atac israelian asupra Iranului ar avea șanse de reușită aproape de 100%. „Șansele unei interceptări aeriene de succes de către Republica Islamică Iran sunt aproape de zero”, a spus el. 

John Sawers , fost agent MI6 și ambasador britanic la ONU, a comentat într-o rubrică pentru Financial Times că a existat o schimbare semnificativă a echilibrului de putere în Orientul Mijlociu, în favoarea Israelului și în detrimentul Iranului.

El subliniază că Israelul a adus Hezbollah în genunchi, dar că teroriștii încă mai au rachete precise și mortale. Dacă Israelul începe să le distrugă arsenalul de rachete, atunci un Hezbollah încolțit ar putea decide să folosească ce a rămas din arsenal, altfel îl va pierde, spune el.

Lewis Page scrie pentru Telegraph că Iranul, umilit de asasinarea liderului Hezbollah, a arătat de fapt „slăbiciune și incompetență, nu putere și pricepere”, în rândul organizației teroristei.

Loviturile israeliene care l-au ucis pe Hassan Nasrallah , șeful Hezbollahului, și mulți dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi – ca să nu mai vorbim de un general iranian – au implicat mai puține arme decât le-a folosit Iranul în această seară, dar este puțin probabil ca vreun ofițer sau politicieni israelieni importanți să fi fost răniți.

Adrian Blomfield spune pentru Telegraph că regimul islamic se confruntă cu o alegere dificilă, riscă să-și piardă poziția în Orientul Mijlociu, spune el.

Ei riscă un război total cu un inamic superior din punct de vedere tehnologic într-un război care ar putea implica Statele Unite.

Un astfel de rezultat, potrivit celor mai reci capete din guvernul iranian, s-ar putea termina cu o amenințare la adresa programului nuclear și chiar cu răsturnarea regimului de la Teheran, a comentat Blomfield pentru Telegraph.

Totuși, Iranul pare să fi lovit Israelul cu suficientă forță pentru a-i liniști pe șiiții locali și libanezi, dar fără a provoca suficiente pagube pentru a provoca un contraatac masiv israelian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel