MAE israelian l-ar fi declarat persona non grata pe secretarul general al ONU. Autoritățile israeliene care aplică decizia susțin că nu au primit nicio informare în acest sens

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Antonio Guterres
Antonio Guterres

Situație neclară în Israel, care, prin vocea ministrului său de externe, îl declară pe secretarul general al ONU António Guterres „persona non grata”, anunță The Guardian.

Ministrul israelian de externe Israel Katz a anunțat că l-a declarat miercuri pe secretarul general al ONU António Guterres persona non grata și i-a interzis intrarea în țară pentru că oficialul ONU „nu a condamnat fără echivoc” atacul masiv cu rachete al Iranului asupra statului evreu.

„Astăzi l-am declarat pe secretarul general al ONU, António Guterres, persona non grata în Israel și i-am interzis intrarea în țară. O asemenea persoană care nu a condamnat fără echivoc atacul atroce al Iranului asupra Israelului, așa cum au făcut aproape toate țările din lume, nu merită să intre pe teritoriul israelian”, a declarat Katz, miercuri, potrivit The Guardian.

The Guardian îl citează pe Yanir Cozin, corespondentul Radioului armatei israeliene, care sugerează faptul că șeful diplomației israeliene a acționat înainte de a avea toate confirmările din partea autorităților competente.

Yanir Cozin relatează că surse familiare cu chestiunea de la Autoritatea pentru Populație și Imigrări i-au spus că nu le-a fost transmisă o astfel de decizie și că, în orice caz, o asemenea măsură ar trebui să fie luată de către ministrul de interne, nu de ministrul afacerilor externe.

Guterres a comentat marți escaladarea din Orientul Mijlociu, dar nu a condamnat atacul asupra Israelului și a făcut doar o declarație generală pe rețeaua X. „Condamn extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și escaladarea lui în continuare. Trebuie să se oprească. Avem nevoie de un armistițiu”, a postat Gutteres marți.

Cu toate acestea, potrivit lui Katz, această declarație nu a condamnat suficient atacul Iranului, care a lansat marți 200 de rachete balistice asupra Israelului.

Șeful diplomației israeliene a mai amintit că Guterres nu a condamnat încă fără echivoc „masacrul și atrocitățile sexuale comise de ucigașii Hamas pe 7 octombrie”. „Israelul va continua să-și apere cetățenii și să-și mențină demnitatea națională, cu sau fără António Guterres”, a conchis el.

 

Un laș și un clovn

 

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a comentat marți în direct la CNN cuvintele lui Guterres: „Rușine. Este un clovn pentru că nici măcar nu poate să spună: „Condamn Republica Islamică Iran pentru că a tras 200 de rachete balistice”.

„El a condamnat doar extinderea conflictului. Ce extensie? Ați întâlnit vreodată o „extensie”? Nu am văzut niciodată o „extensie” mergând pe stradă. El este un laș. Este timpul ca el să renunțe”, a adăugat el.

În timp ce secretarul general al ONU a declarat, în octombrie 2023, că „condamnă fără echivoc actele de terorism oribile și fără precedent ale Hamas la 7 octombrie”, el a mai spus în același discurs că „este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid” și că „poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”.

Guterres a continuat cu acea ocazie să spună că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel