Israelul a lovit centrul Beirutului. A fost vizat Wafiq Safa, unul dintre ultimii lideri din vechea gardă a grupării Hezbollah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF

Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.

Conflictul dintre Israel și aliații Iranului este în plină desfășurare. În cursul zilei de joi au fost raportate explozii de rachete în capitala Libanului. Din centrul orașului Beirut se ridică coloane de fum. Atacul israelian a vizat cel puțin un oficial de rang înalt al grupării teroriste Hezbollah. 

Potrivit TheGuardian, care citează presa israeliană, ținta atacului a fost Wafiq Safa, unul dintre oficialii politici de top ai Hezbollah.  El este cumnatul fostului lider Hezbollah, Hassan Nasrallah și a servit ca negociator al acestuia.

Safa se ocupa de relațiile externe ale grupării. Acesta a efectuat o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite în martie, în ceea ce a fost văzut atunci ca o potențială dezghețare a relațiilor dintre gruparea Hezbollah și statele din Golf. El a fost, de asemenea, implicat în menținerea securității grupului și este cunoscut pentru că a amenințat judecătorul care investighează cauzele cazului exploziei în portul din Beirut, după ce magistratul a cerut interogarea oficialilor afiliați Hezbollah.

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite în cele două lovituri israeliene din centrul Beirutului de joi seară, a raportat Ministerul Sănătății libanez.

La aproximativ o oră după atacuri aeriene, armata israeliană a emis noi ordine de evacuare pentru locuitorii din Dahiyeh, suburbiile sudice ale Beirutului, avertizând că vor efectua atacuri aeriene asupra clădirilor prespecificate despre care au spus că sunt instalații de arme ale Hezbollah.

 

 IDF curăță sudul Libanului și totul s-ar putea sfârși în câteva săptămâni

JPost remarcă faptul că, până când IDF a intensificat escaladarea împotriva Hezbollah-ului, în urmă cu câteva luni, pentru a încerca să-l forțeze într-un acord de încetare a focului, gruparea trăgea cu rachete „doar” în cel mai apropiat oraș de graniță.

Din moment ce Israelul a crescut presiunea, Hezbollah a început să tragă în orașe mai mari mai îndepărtate, orașe precum Nahariya, Acre și Safed, și în cele din urmă s-a extins în zona Haifa, al treilea centru de populație ca mărime al Israelului.

Evaluarea analizei publicației citate este că IDF va termina toată sau cea mai mare parte a invaziei sale din sudul Libanului în câteva săptămâni, estimarea fiind mai optimistă decât se anticipa la începutul invaziei.

Amintim că  armata israeliană a desfășurat a patra divizie la granița sa de nord, pentru a întări ofensiva terestră din sudul Libanului. Aceasta din urmă, Divizia 146 Rezervă, a început operațiunile luni seara, la doar câteva ore după ce a fost anunțată intrarea diviziei a treia. Având în vedere aceste mobilizări recente, ar putea fi acum peste 15.000 de soldați israelieni în Liban.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel