Israelul a lansat o operațiune terestră limitată în Liban pentru a împinge Hezbollah de la graniță

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc israelian Merkava acționând în Fâșia Gaza în operațiunea pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF
Tanc israelian Merkava acționând în Fâșia Gaza în operațiunea pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF

Israelul a lansat marți noaptea o operațiune la sol în sudul Libanului. Potrivit declarației armatei israeliene, aceasta este o acțiune limitată și precis țintită, în încercarea de a distruge operațiunile mișcării Hezbollah de lângă graniță, de unde teroriștii bombardează nordul Israelului.

Forțele israeliene au lansat raiduri la sol în sudul Libanului, ca parte a operațiunii Northern Arrows împotriva forțelor Hezbollah. Trupele israeliene au început să își dezvolte activitatea în jurul orei nouă seara, ora locală. La ora 20:39, armata israeliană a declarat zonele Metula, Misgav Am și Kfar Giladi drept zone militare închise.

„În conformitate cu decizia conducerii politice, armata israeliană a lansat în urmă cu câteva ore o operațiune la sol țintită și limitată în sudul Libanului împotriva țintelor și infrastructurilor teroriste ale organizației teroriste Hezbollah într-o serie de sate din apropierea graniței, care reprezintă un amenințare imediată și reală la adresa coloniilor israeliene de la granița de nord”, a anunțat el purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, marți seară.

Țintele sunt în satele de lângă graniță. Operațiunea la sol se desfășoară împotriva țintelor teroriste Hezbollah și a infrastructurii din sudul Libanului. „Aceste ținte sunt situate în sate din apropierea graniței și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului”, a scris armata israeliană pe rețeaua X.

La scurt timp după aceea, trupele guvernamentale libaneze au început să se retragă de la graniță. Israelul nu se confruntă cu armata libaneză, care s-a retras deja la aproximativ cinci kilometri de la graniță în interior, imediat înainte de invazia israeliană.

De asemenea, prim-ministrul libanez Najib Mikati a încercat în zadar luni să îndepărteze acțiunea terestră israeliană, promițând că Libanul este gata să respecte o rezoluție din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU, menită să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani. Potrivit surselor site-ului Times of Israel, acesta este tocmai scopul acțiunii actuale a statului evreu.

Hezbollah a declarat deja înainte de începerea operațiunii că va răspunde la ofensiva terestră israeliană anunțată și că este, de asemenea, pregătită pentru ciocniri terestre. Cu toate acestea, nu este clar în ce stare de luptă se află aripa militară a mișcării după ce Israelul a ucis un număr de comandanți militari înalți și liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în lovituri. Mesajul a fost transmis de adjunctul său și actualul șef interimar al mișcării, Náim Kásim, care a apărut vizibil supărat în videoclip și și-a șters transpirația.

Pentagonul sprijină operațiunea israeliană

Statele Unite au sprijinit și operațiunea terestră israeliană din sudul Libanului. „Am convenit asupra necesității de a demonta infrastructura ofensivă de-a lungul graniței pentru a ne asigura că Hezbollah-ul libanez nu poate efectua atacuri în stilul zilei de 7 octombrie asupra comunităților din nordul Israelului”, a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după un apel telefonic cu omologul său israelian, Joav Galant.

Forțele aeriene israeliene au intensificat în mod semnificativ atacurile împotriva Hezbollah în multe părți ale Libanului în ultimele două săptămâni, ucigând peste 1.000 de persoane, unele dintre ele civili, potrivit autorităților libaneze. Oficialii israelieni au spus în mod repetat că forțele terestre sunt gata să intre în sudul Libanului pentru a-l împinge pe Hezbollah departe de graniță și pentru a-l împiedica să tragă cu rachete în Israel.

Ministerul Libanez al Sănătății a anunțat luni seară că atacurile aeriene israeliene au ucis 95 de persoane și au rănit alte 172 în sudul țării, în Valea Bikaa din estul Libanului și chiar în Beirut, în ultimele 24 de ore.

Potrivit unei surse palestiniene citată de Reuters, Israelul a direcționat unul dintre atacurile sale aeriene pe timp de noapte asupra celei mai mari tabere de refugiați palestinieni din Liban. Acesta este primul atac asupra taberei Ain Hilvá, care este situată în sudul Libanului, lângă portul Saida (Sidon).

Cele mai mari lupte din 2006

Luptele dintre israelieni și Hezbollah au loc încă din octombrie anul trecut, când teroriștii Hamas și alte grupări palestiniene au atacat sudul Israelului, iar armata israeliană a lansat războiul încă în desfășurare în Fâșia Gaza ca răzbunare. Hezbollah, în sprijinul Hamas, a început să bombardeze nordul Israelului, zeci de mii de oameni au trebuit să fie evacuați acolo, iar cele două părți au făcut schimburi de atunci cu lovituri transfrontaliere minore, deoarece forțele israeliene s-au concentrat pe luptele din Fâșia Gaza.

În ultimele două săptămâni, însă, situația din Liban s-a înrăutățit după o serie de explozii de pagere și radiouri folosite de Hezbollah și ulterior intensificarea bruscă a loviturilor israeliene împotriva Hezbollah în sudul Libanului, dar și în alte părți ale țării. Acestea sunt cele mai grele lovituri de după războiul cu Hezbollah din 2006.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel