Israelul a lansat „atacuri precise” asupra Iranului ca parte a misiunii „Zilele Pocăinței”. Cât de mari sunt pierderile suferite de iranieni?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Israelul a anunțat sâmbătă dimineață că a lansat lovituri aeriene ca ripostă împotriva Iranului la câteva săptămâni după barajul masiv de rachete balistice al Republicii Islamice, armata afirmând că „loviturile precise” au vizat situri militare iraniene.

După ce au început să apară informații despre explozii în apropiere de Teheran, în jurul orei locale 2:15, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au emis o declarație prin care au confirmat că au atacat Iranul ca răspuns la „luni de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva statului Israel”.

Atacurile au fost efectuate în mai multe etape, pe parcursul mai multor ore, în diferite zone ale Iranului.

„Regimul din Iran și agenții săi proxy din regiune au atacat neîncetat Israelul începând cu 7 octombrie - pe șapte fronturi - inclusiv atacuri directe de pe teritoriul iranian”, a declarat IDF. „Ca orice altă țară suverană din lume, statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde”.

IDF a adăugat că „capacitățile sale defensive și ofensive sunt complet mobilizate” și că „va face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel și poporul Israel”.

Youtube video image

În urma atacurilor, IDF a declarat că efectuează o evaluare a unui potențial răspuns iranian la atac, însă, deocamdată, nu există nicio modificare a liniilor directoare pentru civili.

După ce a anunțat că aeronavele s-au întors în siguranță în Israel, armata a denumit misiunea „Zilele pocăinței”. Acesta a declarat că zeci de aeronave ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), inclusiv avioane de luptă, avioane de realimentare și avioane spion, au participat la operațiunea „complexă” la aproximativ 1.600 de kilometri de Israel.

IDF a precizat că printre facilitățile militare vizate s-au numărat baterii de apărare aeriană și facilități de producție a rachetelor balistice - cele utilizate în ultimul atac direct al Iranului asupra Israelului, la 1 octombrie, și într-un atac anterior, la 14 aprilie.

Potrivit unui oficial israelian citat de NBC News, Israelul nu a vizat instalațiile nucleare sau câmpurile petroliere iraniene și s-a concentrat asupra țintelor militare.

În plus, armata a declarat că atacurile au oferit IAF „o mai mare libertate de acțiune aeriană în Iran” și că a avut o gamă largă de ținte pe care le poate lovi în timpul unor viitoare operații, dacă este necesar.

Nu au existat reacții imediate din partea liderilor politici israelieni, deși biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a difuzat o fotografie în care el se afla împreună cu ministrul apărării Yoav Gallant și cu generali de rang înalt din IDF în buncărul de sub baza militară Kirya din Tel Aviv, în timp ce atacurile erau efectuate. Ulterior, acesta a declarat că a avut loc o evaluare a securității cu Gallant și cu șefii IDF, Mossad și Shin Bet.

IDF a declarat că șeful Statului Major, generalul-locotenent Herzi Halevi, a fost, de asemenea, la baza Kirya pentru a coordona atacurile de la centrul de comandă al Forțelor Aeriene Israeliene, împreună cu șeful IAF, generalul-maior Tomer Bar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel