Ministerul israelian al apărării a declarat că este a treia escadrilă din aceste avioane de luptă F-35 care va fi integrată în Forțele Armate Israeliene.
Forțele aeriene israeliene vor avea, astfel, la dispoziție 75 de avioane „stealth”, întrucât Israelul comandase deja 50.
Israelul este singura țară care folosește pe F-35 sisteme proprii și numește versiunile modificate ale F-35I „Adir”. SUA au refuzat să permită astfel de schimbări înainte de a permite Israelului să-și integreze propriile sisteme de război electronic, inclusiv senzori și contramăsuri. De asemenea, Israelul este singurul stat din Orientul Mijlociu căruia Statele Unite i-au vândut F-35.
Primele avioane F-35 ale Israelului au sosit pe 12 decembrie 2016. Aproximativ un an mai târziu, avionul de luptă invizibil a fost declarat operațional.
Trebuie spus că, Israelul este prima țară care recunoaște că a folosit avioanele F-35 în mod operațional, după ce, în mai 2018, șeful forțelor aeriene dezvăluia că avioanele au efectuat primele misiuni de bombardament. De asemenea, se crede că avioanele F-35 au fost folosite într-o lovitură împotriva unei anexe a Ambasadei iraniene în Siria, lovitură care a generat un răspuns fără precedent din partea Teheranului, sute de drone, rachete balistice și de croazieră fiind lansate, pe 13 aprilie, asupra Israelului.
Livrările vor începe în 2028
Israelul operează deja 39 de F-35 din primele 50 de aeronave contractate în prima etapă.
Achiziția pentru ultimele 25 de aeronave a fost decisă încă de anul trecut, când Israelul a anunțat că va achiziționa o a treia escadrilă de avioane F-35.
Avioanele vor costa Israelului aproximativ trei miliarde de dolari. Ministrul Apărării Yoav Gallant, citat de BreakingDefense, a declarat că achiziția celei de-a treia escadrile de avioane F-35 „reflectă puterea parteneriatului strategic dintre Israel și SUA”.
Livrarea de noi aeronave este așteptată să înceapă în 2028, în loturi de câte 3 - 5 avioane pe an.
Timpul de livrare pentru primele aeronavele furnizate Israelului este de aproximativ patru ani, un termen similar cu cel pentru Polonia, care a semnat acordul în 2020, iar anul acesta va recepționa prima aeronavă.
Totuși, comparativ cu prognozele de livrări pentru Cehia sau estimările pentru România, termenul de livrări pentru aeronavele F-35 israeliene este aproape la jumătate.
Spre exemplu, cehii - care au semnat contractul la începutul acestui an - vor începe să primească aeronavele peste 7 ani, începând cu 2031, în timp România ar putea avea primele aeronave de generația a cincea în 2032, cu condiţia că scrisoarea de acceptare trimisă Statelor Unite să fie semnată în 2024, așa cum preciza anul trecut Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News