Israelul a atacat un port yemenit, dar și noi ținte din Liban. Hezbollah a ales un nou lider

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres

Armata israeliană a anunțat că a lovit centrale electrice și un port folosit de houthi în vestul Yemenului.

Patru oameni au fost uciși în urma atacurilor israeliene asupra orașului-port yemenit Hodeidah, scrie DW făcând referire la Ministerul Sănătății din țară, care este controlat de houthi.

29 de persoane au fost rănite, a informat departamentul.

Agenția de presă Reuters scrie că explozia a provocat întreruperi de curent în majoritatea zonelor din Hodeidah.

Armata israeliană a declarat că a lovit centrale electrice și un port folosit de houthi în vestul Yemenului.

Associated Press, citând un reprezentant al Houthi, notează că grupul a luat măsuri de precauție înainte de greve și a golit instalațiile de depozitare a petrolului din porturi.

Continuă și atacurile israeliene asupra Libanului. Ministerul Sănătăţii din ţară a declarat că atacurile israeliene de duminică au ucis cel puţin 105 de persoane.

Ieri, Ierusalimul a promis că va continua atacurile. „Trebuie să continuăm să dăm lovituri serioase grupării Hezbollah”, a declarat șeful statului major al Israelului Hertzi Ha-Levi.

„Dronele israeliene s-au rotit peste Beirut peste noapte și pentru o mare parte a zilei de duminică, în timp ce exploziile puternice de noi atacuri aeriene au răsunat în jurul capitalei libaneze”, a menționat Reuters.

Hezbollah și Israel s-au confruntat la graniță de la începutul războiului în Fâșia Gaza, care a fost declanșat de un atac al militanților Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie.

În acest timp, houthii yemeniți au efectuat atacuri sporadice asupra Israelului și au obstrucționat transportul în Marea Roșie.Sâmbătă, grupul libanez „Hezbollah” a confirmat că liderul său Hassan Nasrallah a fost ucis 

Israelul și-a anunțat anterior eliminarea la Beirut.IDF a raportat că, pe lângă Nasrallah, a fost posibilă eliminarea a peste 20 de lideri terorişti , inclusiv comandantul Frontului de Sud al „Hezbollah” Ali Karaki şi şeful gărzii personale a lui Nasrallah, Ibrahim Hussein Jazini.

 

Hezbollah a ales un nou lider

 

Hezbollah a ales un nou lider pentru a-l înlocui pe Hassan Nasrallah, care a fost ucis într-un atac aerian al IDF asupra Beirutului. Vărul său Hashim Safi al-Din a devenit noul lider al grupului, a raportat Al-Arabia, cu referire la propriile sale surse.

Potrivit agenției, înainte de a fi numit șef al grupului, Safi al-Din a condus consiliul executiv al Hezbollah și a fost a doua persoană din grup.

Potrivit Al-Arabia, Hashim Safi al-Din este vărul lui Hassan Nasrallah și ginerele fostului comandant al forțelor iraniene KUDS, Qasem Soleimani. Presa arabă spune că al-Din a fost considerat succesorul cel mai probabil al lui Nasrallah.

Hashem Safiddin s-a născut în 1964 în orașul libanez Deir Qanoun al-Nahr, a fost educat la Najaf și Qom ca Nasrallah și a fost printre fondatorii Hezbollah în 1982.

În 1994, al-Din a fost invitat să se întoarcă în Liban ca succesor al lui Nasrallah ca șef al consiliului executiv al Hezbollah. Timp de trei decenii, el a fost implicat în afaceri „ secrete”, lăsând probleme strategice în seama lui Nasrallah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel