Israelul a atacat Iranul cu lovituri de precizie. Exploziile au zguduit Teheranul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-15 israeliene care poarta bombe BLU-109 cu dispozitive JDAM de ghidare/ IDF
Avioane F-15 israeliene care poarta bombe BLU-109 cu dispozitive JDAM de ghidare/ IDF

Armata israeliană a atacat ținte militare în Iran sâmbătă seara. Explozii au răsunat în mod repetat în capitala iraniană. Atacul israelian era așteptat în ultimele zile, deoarece Israelul a promis că va riposta pentru un atac iranian pe scară largă asupra Israelului la 1 octombrie.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, cel puțin șase explozii au izbucnit la Teheran în primul val de atac, iar apărarea antiaeriană a fost, de asemenea, activă. În al doilea val, presa iraniană a raportat patru explozii în partea de est a metropolei, a informat Reuters.

Potrivit agenției DPA, una dintre explozii a avut loc chiar în centrul Teheranului, martorii au vorbit despre o lovitură asurzitoare.

Pe lângă Teheran, exploziile au zguduit și orașul Karaj de la marginea de vest a metropolei. Armata iraniană a declarat că au fost atacate baze militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam din vestul țării. Potrivit acesteia, atacul a fost respins și a provocat doar „daune limitate”. Presa de stat din Iran a descris inițial atacul ca fiind inofensiv.

SUA au cerut Iranului să nu mai atace Israelul pentru a rupe ciclul de violență din regiune. 

 

Nu au fost lovite facilitățile nucleare su petroliere ale Iranului

 

Atacul s-a încheiat cu câteva ore înainte de zori, iar conform armatei israeliene, avioanele sale „s-au întors acasă în siguranță”. Firma publică de avocatură Kan a spus că loviturile au implicat trei valuri. Una dintre ținte a fost o instalație de fabricare a rachetelor pe care Iranul a tras-o asupra Israelului în ultimul an, a spus armata, adăugând că apărarea aeriană iraniană a fost, de asemenea, lovită.

Posturile americane NBC și ABC, citând un oficial israelian , au declarat că atacul israelian nu a vizat instalațiile nucleare sau petroliere ale Iranului și s-a concentrat pe ținte militare.

Iranul și-a închis spațiul aerian sâmbătă dimineața devreme, urmat de  Irak. Potrivit serviciilor de urgență, citate de agenția de știri de stat a Iranului IRNA, atacurile israeliene nu au provocat victime la Teheran. Capitala se confruntă în prezent cu întreruperi de internet, a scris DPA.

Sâmbătă seara s-au auzit explozii și în zona capitalei siriene Damasc, a informat presa de stat siriană. Potrivit SANA, Israelul a atacat baze militare din centrul și sudul țării, iar apărarea antiaeriană siriană a doborât unele dintre rachetele israeliene. Israelul efectuează în mod regulat lovituri împotriva țintelor din Siria legate de Iran, dar a intensificat în ultimele luni.

Statele Unite au fost informate de Israel înainte de a lansa atacul împotriva țintelor din Iran, a declarat un oficial american pentru Reuters, sub condiția anonimatului. Dar, potrivit lui, Washingtonul nu a avut nicio parte în operațiunea israeliană. Un înalt oficial din administrația președintelui Joe Biden a spus că lovitura israeliană a fost proporțională și ar trebui să marcheze sfârșitul atacurilor reciproce dintre cele două țări.

 

Atacurile aeriene ale Iranului

 

La 1 octombrie a acestui an, Iranul a trimis aproape două sute de rachete în Israel ca răzbunare pentru uciderea șefului mișcării teroriste libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, de către armata israeliană la Beirut, la sfârșitul lunii septembrie, și pentru moartea liderul mișcării teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la sfârșitul lunii iulie, la Teheran, care este atribuit și Israelului. 

Acesta a fost al doilea atac al Teheranului asupra Israelului de pe teritoriul iranian, primul a avut loc la mijlocul lunii aprilie a acestui an, când Iranul a trimis peste trei sute de rachete și drone de atac în Israel, dintre care majoritatea au fost interceptate și de apărarea aeriană israeliană. La acea vreme, a fost o răzbunare pentru lovitura israeliană asupra consulatului din Damasc, în timpul căreia șapte ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene au murit la 1 aprilie.

Oficialii iranieni au avertizat în repetate rânduri Israelul cu privire la un atac de represalii. Potrivit agenției Tasnim, aceștia și-au rezervat dreptul de a răspunde oricărei „agresiuni” și au spus că nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu un răspuns corespunzător la acțiunile sale.

În ultimele săptămâni, Israelul și-a intensificat ofensiva împotriva militanților mișcării teroriste palestiniene Hamas din Fâșia Gaza și a aliatului său susținut de Iran din Liban, mișcarea teroristă șiită Hezbollah. Războiul din Orientul Mijlociu a fost declanșat în urmă cu mai bine de un an de atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra sudului Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel