Israelul a acceptat să reia discuțiile cu Hamas pentru a negocia un armistițiu cu obiectivul eliberării celor încă 111 ostatici captivi

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF

Israel a convenit joi să reia discuțiile pe 15 august pentru a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, după ce Statele Unite, Egiptul și Qatarul au intervenit și au avertizat că nu mai este timp de pierdut și că nu există scuze pentru noi întârzieri, relatează  Agerpres și France Presse.

Acest progres vine în contextul în care luptele continuă în Fâșia Gaza, unde cel puțin 18 persoane au fost ucise joi în lovituri israeliene asupra a două școli, conform mișcării islamiste Hamas, și pe fondul temerilor legate de o escaladare militară în Orientul Mijlociu.

„În urma propunerii făcute de Statele Unite și de mediatori, Israelul va trimite o delegație de negociatori pe 15 august într-o locație care urmează să fie convenită pentru a pune la punct detaliile unui acord”, a anunțat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Anterior, Washingtonul, Cairo și Doha au cerut părților implicate să reia discuțiile pe 15 august, menționând că un acord-cadru este „acum pe masă, lipsind doar detaliile pentru punerea sa în aplicare”.

„Ca mediatori, suntem pregătiți să prezentăm o propunere finală care ar putea rezolva problemele de implementare într-un mod care să răspundă așteptărilor tuturor părților”, se mai arată în declarație.

Qatarul, cu sprijinul Egiptului și al Statelor Unite, a fost implicat în negocieri de culise de mai multe luni pentru a încerca să ajungă la un armistițiu și la un acord privind eliberarea ostaticilor israelieni răpiți de Hamas și deținuți în Fâșia Gaza.

Perspectiva unei încetări a ostilităților depinde de un acord etapizat, începând cu o încetare a focului.

Ultimele discuții s-au bazat pe un cadru propus de președintele american Joe Biden la sfârșitul lunii mai, care, potrivit acestuia, a fost inițiat de Israel.

Recentele propuneri de acord-cadru „se bazează pe principiile” stabilite anterior de Biden, conform declarației mediatorilor.

Această evoluție are loc după ce Hamas l-a numit lider pe Yahya Sinwar, acuzat de autoritățile israeliene că ar fi unul dintre principalii responsabili pentru atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, provocând temeri că negocierile, deja dificile, vor deveni și mai complicate. Israelul a promis să îl „elimine” pe Sinwar, care nu a mai fost văzut în public de la 7 octombrie.

Eforturile diplomatice continuă pe toate fronturile pentru a preveni extinderea conflictului, după ce Iranul a promis să răzbune asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie, asasinat atribuit de Teheran Israelului.

Cu o zi înainte, Fouad Chokr, lider militar al Hezbollah, aliat al Hamas, fusese ucis într-un atac israelian în suburbiile sudice ale Beirutului.

 

Iranul continuă să amenințe Israelul, SUA transferă F-22 Raptor în regiune

 

Israelul a comis o „eroare strategică” care îl va „costa scump” prin uciderea lui Haniyeh, a declarat ministrul iranian de externe în exercițiu, Ali Bagheri, pentru AFP la Jeddah, în Arabia Saudită, unde miercuri a avut loc o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Organizației Cooperării Islamice (OCI).

Bagheri a acuzat Israelul că dorește să „răspândească tensiuni, războaie și conflicte în alte țări”.

Armata americană a anunțat că avioane de luptă F-22 au sosit joi în Orientul Mijlociu, după ce săptămâna trecută a anunțat că își intensifică prezența militară în regiune.

Atacul comis pe 7 octombrie de Hamas în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Din cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă deținute în Gaza, dintre care 39 au murit, conform armatei.

Ofensiva a aruncat Fâșia Gaza într-un dezastru umanitar și a dus la strămutarea aproape a întregii populații de 2,4 milioane de locuitori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel