„Aceste baterii vor fi utilizate în apărarea trupelor americane împotriva unei varietăți de amenințări balistice și aeriene”, a spus ministerul.
#USArmy receives 1st of 2 #IronDome batteries, unlikely to buy more.
— The Dead District (@TheDeadDistrict) October 1, 2020
After Israel refused to hand over underlying source code for the powerful air defense system, American military put plans to acquire further units on hold.https://t.co/Apo30TqBGn pic.twitter.com/pJPxTyWy1P
SUA și Israelul au semnat un acord pentru achiziționarea celor două baterii - fiecare dintre acestea include un lansator și rachete fabricate de Rafael Advanced Systems Ltd., un set de radare realizat de contractorul de apărare ELTA și un centru de comandă și control dezvoltat de firma mPrest.
„Aceste baterii vor fi utilizate pentru apărarea trupelor americane împotriva unei varietăți de amenințări balistice și aeriene”, a precizat ministerul israelian al Apărării.
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, care s-a întors recent dintr-o vizită oficială efectuată la Washington, a salutat livrarea primei baterii a sistemului Iron Dome, precizând că este o dovadă a strânsei cooperări între SUA și Israel.
Today the Israel Missile Defense Organization in the Ministry of Defense, delivered the first of two Iron Dome Defense System batteries to the U.S. Army. A symbolic event was held at the Iron Dome production line of defense contractor, Rafael Advanced Systems 1/2 pic.twitter.com/kkfkfMAXTs
— Ministry of Defense (@Israel_MOD) September 30, 2020
„Săptămâna trecută am vizitat Statele Unite și m-am întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul Apărării din SUA și din armată. Printre altele, am discutat despre achiziții și schimbul de informații în domeniul tehnologiei. Finalizarea acestui acord servește drept dovadă suplimentară că parteneriatul în domeniul apărării [dintre SUA și Israel] se bazează pe valori și interese comune, care sunt mai puternice ca niciodată ”, a spus Gantz într-o declarație.
Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.
Anul trecut, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, iar achiziția era definită ca fiind urgentă.
Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.
Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.
Armata intenționează să înceapă testarea pe etape a sistemelor, întrucât rachetele, lansatoarele și radarul sunt în momentul de faţă pe linia de asamblare din Israel, urmând a fi livrate la baza de testare militară americană White Sands Missile Range din New Mexico. Aici cele două baterii ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome ar urma să treacă printr-un program de pregătire şi testare, a precizat generalul de brigadă Brian Gibson, directorul Air and Missile Defense Cross Funcţional Team.
După finalizarea acestei etape, bateriile Iron Dome vor fi dislocate la baza Fort Bliss, Texas, și vor putea fi declarate operaționale până în septembrie 2021 și, respectiv, în decembrie 2021, a mai precizat generalul.
Statele Unite plănuiau să abandoneze planurile de a cumpăra sisteme israeliene de apărare Iron Dome
Amintim că, la începutul acestui an, generalul american John Murray, șeful Comandamentului Armatei Viitorului (AFC), declara că Statelor Unite le-a luat prea mult să achiziționeze cele două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome.
O problemă centrală a fost refuzul Israelului de a furniza armatei americane codul sursă Iron Dome, împiedicând capacitatea americanilor de a integra sistemul în apărarea lor aeriană.
Generalul Murray declarat la momentul respectiv că unul dintre aspectele care au determinat Statele Unite să renunţe la această achiziţie, ține de faptul că aceste sisteme nu pot fi integrate în sistemul american de apărare aeriană, deoarece există unele probleme în ceea ce priveşte interoperabilitatea, unele provocări de natură cibernetică [de securitate], dar şi provocări de altă natură.
Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.
Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între 4 până la 70 lm de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News