Iron Dome vs. rachete hipersonice? Israelul răspunde imediat cu SkySonic după ce Iranul a lansat programul hipersonic Fattah, „unic în lume”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
SkySonic, foto: Rafale
SkySonic, foto: Rafale

Compania de apărare Rafael, deţinută de statul israelian, care a realizat sistemele antiaeriene Iron Dome şi David's Sling, a anunţat, miercuri, dezvoltarea unui nou sistem de combatere a rachetelor hipersonice, la o săptămână după ce autorităţile din Iran au anunţat că au fabricat prima astfel de armă.

Sistemul de interceptare SkySonic "ne va permite să interceptăm tot felul de ameninţări hipersonice - rachete balistice hipersonice, rachete de croazieră hipersonice", a declarat pentru Reuters Yuval Steinitz, preşedintele companiei Rafael Advanced Defense Systems Ltd, la un eveniment media, potrivit Rador. Pentagonul a fost informat despre această evoluţie, a anunţat compania, conducerea sa refuzând însă să spună când sau dacă armata israeliană poate desfăşura sistemul SkySonic.

Ministerul israelian al Apărării nu a emis încă niciun comentariu. Rachetele hipersonice pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului şi pe o traiectorie complexă, fiind greu de doborât. O înregistrare video animată a sistemului SkySonic făcută publică de compania Rafael arată o rachetă interceptoare decolând vertical dintr-o baterie de lansare.

Focosul rachetei este apoi arătat detaşându-se şi zburând cu propriul propulsor către o ameninţare în curs. Rafael a anunţat că sistemul va fi dezvăluit la Salonul Aeronautic de la Paris de săptămâna viitoare.

Youtube video image

 

 

Iranul se laudă cu o rachetă hipersonică „unică în lume”

 

Inamicul principal al Israelului, Iran, a făcut publică, pe 6 iunie, ceea ce a descris ca fiind prima sa rachetă hipersonică balistică fabricată pe plan intern, Fattah.

Televiziunea de stat din Iran a declarat că racheta Fattah are o rază de acțiune de până la 870 de mile (1.400 km) și atinge viteze de Mach 13-15. Teheranul mai susține că racheta ar putea trece prin orice sistem de apărare antirachetă, deși nu au fost furnizate dovezi care să susțină această afirmație.

Fattah folosește combustibil solid, permițându-i să atingă viteze mari și „să efectueze diverse manevre în interiorul și în afara atmosferei terestre”, potrivit Agenției de știri iraniene Fars.

CITEȘTE MAI MULT: Iranul și-a prezentat racheta hipersonică ”unică în lume”. Racheta Fattah ar ajunge în Israel în 4 minute

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel