În cadrul unor declarații făcute agenției oficiale de știri a Republicii Islamice (IRNA), Salehi a confirmat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu are în prezent acces la informațiile înregistrate de camerele de supraveghere montate în instalațiile nucleare iraniene, pentru o perioadă de trei luni, subliniind că dacă sancțiunile nu sunt ridicate în această perioadă, înregistrările vor fi șterse.
"În prezent lucrăm la construcție a două reactoare nucleare pe care le-am început acum câțiva ani, activitate considerată cel mai mare proiect industrial din țară, cu investiții în valoare de 10 miliarde de dolari", a declarat Salehi, subliniind că țara sa are în prezent capacitatea de a îmbogăți uraniul la 60%.
Declarațiile lui Salehi au fost făcute în seara zilei de vineri, 26 februarie, în timpul unui interviu acordat televiziunii iraniene de stat. În timpul emisiunii, acesta a explicat cum poate fi pusă în aplicare legea Consiliului iranian Shura pentru a opri implementarea protocolului suplimentar legat de acordul nuclear.
Salehi a declarat că, în cadrul protocolului suplimentar, camerele de supraveghere vor continua să funcționeze și să înregistreze informații, dar a subliniat că aceste informații vor fi șterse după o perioadă de trei luni dacă sancțiunile impuse Iranului nu sunt anulate.
Acesta a precizat că țara sa nu va permite accesul la instalațiile nucleare a reprezentanților AIEA în cadrul protocolului suplimentar, subliniind că anterior, când agenția a inspectat o zonă convenită, a dorit să verifice și un alt loc din apropiere, pentru care însă nu avea acceptul autorităților iraniene.
Oficialul iranian a lăudat legea Consiliului Shura pentru anularea sancțiunilor, considerând-o „o lege excelentă care a oferit o oportunitate de aur pentru programul nuclear iranian [...] Am reușit să îmbogățim uraniul cu 20% în doar 24 de ore”.
De asemenea, oficialul iranian a mai susținut că, după incidentul care a vizat instalația nucleară Natanz, Iranul produce 1.000 de centrifuge rapide IR6.
Potrivit acordului internaţional privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015, Iranul poate îmbogăţi uraniu până la un nivel de sub 4%, pentru producerea unei bombe atomice fiind nevoie de uraniu îmbogățit 90%.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News