Iranul nu e convins de S-400-le Rusiei, după ce, la ultimul atac israelian, sistemele antiaeriene rusești s-au făcut de râs în fața aviației IDF

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare antiaeriene S-300/S-400 (ministerul rus al apărării)
Lansatoare antiaeriene S-300/S-400 (ministerul rus al apărării)

Iranul a declarat că nu are nevoie de sistemele antiaeriene rusești S-400, promovate de Moscova ca fiind cele mai bune din lume. Argumentul Teheranului este că sistemele iraniene sunt mai bune.

Atacul israelian din luna octombrie asupra facilităților militare iraniene, inclusiv o mare parte din sistemele antiaeriene S-300 de fabricație rusească, se pare că i-a convins pe oficialii de la Teheran.

Potrivit declarației unui reprezentant de rang înalt al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice ( IRGC), sistemele iraniene de apărare aeriană au capacități mai mari decât S-400-ul rusesc, scrie The Moscow Times, care citează publicația IranIntl.

De asemenea, Iranul nu vede necesitatea S-400, deoarece „folosește în mod activ” S-300 de fabricație rusă, iranienii sugerând, de fapt, că sistemul  S-400 este un ”face-lift” de S-300.

Rusia susține că sistemul S-400, desfășurat pentru prima dată în 2007, este un „sistem de apărare aeriană de ultimă generație”, așa-numitul „răspuns” la sistemul american Patriot.

The New York Times relata că conducerea iraniană a cerut, în august, Federației Ruse furnizarea de sisteme avansate de apărare aeriană. Probabil că era vorba despre sistemele S-400 Triumf — cel mai modern sistem de apărare aeriană rusească.

 

Sistemele antiaeriene rusești ale Iranului au căzut ca muștele în fața aviației israeliene

Jurnaliștii amintesc că în urmă cu mai puțin de o lună, echipamentele rusești de apărare aeriană nu au reușit să respingă un atac cu rachete israeliene.

Atacul Israelului asupra Iranului a subminat și mai mult imaginea sistemelor rusești de apărare aeriană. Așa cum arăta și DefenseRomania care cita o serie de rapoarte americane și israeliene, majoritatea sistemelor S-300 au fost distruse în acel atac.

Când Israelul a promis că va răspunde atacului cu rachete al Iranului din 1 octombrie, presa a susținut că Rusia a furnizat Teheranului cel puțin o escadrilă de avioane de luptă Su-35 și un număr nespecificat de sisteme S-400.

Drept urmare, notează publicația, sistemul iranian de apărare aeriană nu a fost în măsură să contracareze atacul israelian din noaptea de 26 octombrie. Israelul a dezactivat 12 instalații care produceau combustibil pentru rachetele balistice iraniene, iar un centru secret care a efectuat cercetări legate de armele nucleare a fost, de asemenea, distrus.

Totodată, trei sisteme rusești S-300 nu numai că nu au reușit să protejeze instalațiile iraniene, ci au fost și distruse, contrar declarațiilor reprezentantului IRGC că țara continuă să le folosească. În total, potrivit publicației, Iranul avea patru sisteme S-300, dintre care unul a fost avariat de o lovitură israeliană la începutul acestui an.

Iranul susține că nu a întrebat Rusia despre S-400.

Citește și : Pe 26 octombrie, avioanele F-35 ale IDF au pedepsit apărarea aeriană a Iranului. Ce sisteme antiaeriene mai are în funcțiune Iranul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel