Iranul merge la un alt nivel: Racheta ”Heybar Shekan” arată că Israelul ar putea fi o țintă posibilă

Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Când a atacat cu rachete Irakul, Siria și Pakistanul în această săptămână, Teheranul nu a arătat doar cât de sofisticate sunt cele mai noi rachete ale sale, dar și cât de departe pot ajunge acestea. A fost o demonstrație de forță, dar și o confirmare că Iranul este un furnizor de arme de dorit de Rusia, scrie The New York Times.

În cel puțin unul dintre atacuri – lovitură despre care Teheranul a susținut că a vizat gruparea teroristă Stat Islamic din Idlib, Siria – Iranul părea să folosească una dintre rachetele sale cu cea mai lungă rază de acțiune și cele mai avansate, Kheibar Shekan.

Precizia sa au fost observate de oficialii apărării europeni și israelieni, precum și de experții străini care urmăresc dezvoltarea arsenalului iranian.

Rachete, dar și flota de drone pe care Rusia le cumpără în masă și cu care atacă în mod regulat Ucraina au ajutat Iranul să domine piața de arme din Orientul Mijlociu.

Teheranul a arătat că este pregătit să se implice în diferite conflicte precum războiul dintre Israel și Hamas și cel dintre Ucraina și Rusia.

Pentagonul trebuie să-și răspundă acum la o întrebare importantă: ar putea ca mișcările Iranului să ducă la un conflict direct între Washington și Teheran?

Până acum, planurile SUA de a contracara Iranul au depins în mare măsură de ipoteza că Teheranul nu are rachete deosebit de precise și că flota sa de drone este încă în faza de dezvoltare. Până de curând, cea mai puternică armă folosită pentru a ataca SUA și Occidentul erau armele cibernetice. Totuși, deși au efectuat mai multe atacuri reușite și notabile, hackerii iranieni sunt încă în urma hackerilor chinezi și ruși în ceea ce privește letalitatea.

 

Heybar Shekan - o rachetă care este la un alt nivel

 

Cu toate acestea, eficiența și viteza fabricilor de drone din Iran au surprins mulți oficiali. „Iranul furnizează, sprijină, inspiră și finanțează toate aceste activități care au perturbat viața în Orientul Mijlociu”, a declarat miercuri Mark Esper, fostul secretar al Apărării al SUA.

Diplomații și experții sunt de acord că atacurile Iranului sunt parțial furie, parțial avertismente și parțial reclamă. 

Rachetele sale „obișnuite”, cele pe care Iranl le vinde membrilor mișcării Houthi și Hezbollah, pot fi folosite în tandem cu dronele și ”obosesc” sistemele de apărare aeriană.

Cu toate acestea, racheta Heybar Shekan are o rază de acțiune mai mare și este mai precisă decât orice rachetă pe care Iranul a produs-o până acum. Hejbar Shekan a fost introdus în 2022 și are o rază de acțiune de 1.450 de kilometri, ceea ce înseamnă că Iranul poate lovi Israelul cu acea rachetă.

În plus, focosul său este echipat cu aripioare aerodinamice care îi permit rachetei să execute manevre și să evite, astfel, sistemele tradiționale de apărare aeriană.

The New York Times relatează că modul în care Iranul l-a folosit până acum sugerează că este un proiect favorit al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, o ramură a armatei iraniene care își dezvoltă rachetele în paralel cu Ministerul Apărării al Iranului.

De aceea, mulți au interpretat atacul iranian din această săptămână asupra unei ținte din Siria ca pe o demonstrație de forță. Dacă Iranul ar fi vrut doar să atace Statul Islamic, ar fi putut face asta cu o rachetă mai puțin sofisticată.

Serviciile de informații americane estimează că Iranul deține peste 3.000 de rachete balistice și își mărește încet, dar sigur, stocul de rachete de croazieră. Majoritatea acestor rachete sunt cu rază medie și scurtă de acțiune, iar unele sunt proiectate să lovească ținte situate la o distanță de doar 20 de kilometri.

 

Diplomații și experții sunt de acord că atacurile Iranului sunt parțial izbucniri de furie și parțial avertismente

 

Anul trecut, Iranul plănuia să cheltuiască 41% din bugetul său militar pentru dezvoltarea și producția de arme. Tancurile și avioanele de luptă ale Iranului sunt considerate învechite sau ineficiente.

Totuși, fabricile de rachete din Iran au avansat mult în ultimii 15 ani și sunt acum mai precise decât înainte. 

Este posibil ca atacurile efectuate de Iran săptămâna aceasta să fi fost o demonstrație a priceperii tehnologice și un semn că Teheranul este un jucător regional puternic.

Oficialii serviciilor de informații americane spun că Iranul și Rusia par să fie pe punctul de a-și extinde înțelegerea. Pe lângă drone, Iranul ar putea începe să trimită și rachete balistice în Rusia. Acest lucru i-ar putea ajuta pe ruși să depășească sistemele occidentale de apărare aeriană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel