Iranul are planuri mari pentru anul viitor și crește masiv investițiile în mașina de război

Foto: Dronă Mohajer-10 (Getty Images).
Foto: Dronă Mohajer-10 (Getty Images).

Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.

Iranul are planuri mari pentru anul viitor și va investi sume colosale pentru producerea și dezvoltarea de tehnică militară.

Astfel, jumătate din veniturile realizate din vânzarea de petrol, vor fi alocate pentru cheltuieli militare, o mare parte din aceste fonduri fiind direcționate către Corpul Gardienilor Revoluției, transmite The Jerusalem Post.

Mai exact, din cele 24 de miliarde de euro prognozate a fi încasate din vânzarea petrolului, 12 miliarde vor fi direcționați către forțele armate.

Suma reprezintă o creștere uriașă față de anii precedenți, Iranul triplând, practic, veniturile alocate forțelor militare din sumele încasate din activitățile legate de extracția petrolului. Spre exemplu, anul acesta, încasările din petrol se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro, în timp ce anul trecut a fost de 3 miliarde de euro, notează publicația citată.

Creșterea cheltuielilor militare vine în contextul unui curs de schimb mai ridicat pentru euro. Devalorizarea rialului iranian crește semnificativ veniturile din petrol în moneda locală, ceea ce permite o mai mare alocare a fondurilor pentru armată.

Pe lângă veniturile din petrol, forțele armate beneficiază de alte surse financiare în cadrul bugetului național mai larg, așa cum se subliniază în raport. În acest an, bugetul total al Forțelor Armate iraniene este estimat la aproximativ 17 miliarde de dolari.

Se așteaptă ca Iranul să-și crească producția zilnică de petrol cu ​​350.000 de barili, ducând producția zilnică totală la 3,75 milioane de barili, producție în întregime orientată spre export. Este important de menționat că principalii cumpărători de petrol iranian sunt China și Siria.

Acest plan bugetar indică militarizarea în creștere a economiei Iranului, Armata și Corpul Gardienilor Revoluției fiind cei mai mari destinatari ai veniturilor rezultate din distribuția și vânzarea petrolului, în timp ce guvernul reduce investițiile în proiecte de dezvoltare și fonduri de investiții pe termen lung.

 

Iranul vrea să devină o putere militară

Iranul a amenințat că își va folosi tehnologia dronelor împotriva adversarilor săi și a sprijinit efortul de război al Rusiei în Ucraina furnizând drone armatei ruse. 

Acum un an, Iranul anunța că a dezvoltat „drona cu cea mai lungă rază de acțiune din lume ” într-un videoclip cu textul „pregătiți-vă adăposturile” atât în ​​persană, cât și în ebraică – o aluzie la Israel. 

Iranul se laudă și cu numeroase baze subterane, care permit armatei iraniene ”să desfășoare operațiuni aeriene surpriză departe de așteptările inamicilor țării”.

De asemenea, programele de rachete balistice iraniene încearcă să producă arme mai precise și cu rază mai lungă de acțiune.

Programul nuclear iranian se află în atenția statelor occidentale, eforturile Teheranului de a obține arme nucleare fiind monitorizate atent de Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel