Potrivit mai multor surse care au făcut declarații pentru postului de televiziune CNN, în ultimul an structurile guvernamentale ale Statelor Unite și ale altor țări membre NATO au semnalat mai multe cazuri în care trupele ruse au capturat armament ușor, portabil, furnizat Kievului de către aliați. În special este vorba despre sistemele americane de rachete antitanc Javelin și sistemele de rachete antiaeriene Stinger.
În multe dintre aceste cazuri, Rusia a trimis armele capturate în Iran, unde au fost demontate și examinate, potrivit surselor care sugerează că armata iraniană încerca să creeze propriile versiuni ale acestor sisteme portabile.
Oficialii americani, care au cerut măsuri de asigurare a trasabilității armelor încă de la începutul livrărilor de armament către Ucraina, nu văd problema ca fiind foarte gravă sau sistemică și admit că transferul armelor este greu de urmărit odată ce acestea au intrat în posesia rușilor. Se precizează însă că de la începutul războiului armata ucraineană a informat Pentagonul despre toate cazurile de capturare a armelor americane de către trupele ruse.
Nu este clar dacă Iranul a reușit să folosească cu succes tehnologia americană capturată în Ucraina pentru a-și crea propriile arme. Se cunoaște însă că Teheranul are experiență în acest sens și că anterior a reușit să facă acest lucru, cel mai bun exemplu fiind racheta ghidată antitanc iraniană Toophan, care a fost dezvoltată pe baza celei americanei BGM-71 TOW.
Relațiile dintre Moscova și Teheran, în special în domeniul apărării, au crescut semnificativ de la invazia rusă din Ucraina. După cum se cunoaște foarte bine, trupele ruse folosesc în Ucraina drone kamikaze Shahed-131/136 de producție iraniană pentru a lovi în adâncime.
În plus, informațiile recente relevă că, în ianuarie, Iranul a furnizat Rusiei o cantitate mare de cartușe și proiectile, în timp ce există opinii că Teheranul ar putea susține Moscova inclusiv cu rachete balistice Fateh-110 cu rază de acțiune este de 300 de kilometri, sau chiar Zulfikar care pot lovi la 700 de kilometri și au un cost de aproximativ 200 mii de dolari bucata.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News