Iranul încearcă să creeze un sistem extins de apărare antiaeriană aeriană în Siria, în pofida reacției constante a Israelului

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Iranul a încercat să creeze un sistem vast de apărare antiaeriană în Siria, trimițând echipamente și personal în țara arabă sfâșiată de război, un proiect pe care Israelul a încercat să-l zădărnicească prin atacuri aeriene repetate.

O sursă de informații, care a cerut să rămână sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al informațiilor, a subliniat că atacurile aeriene israeliene în Siria au început la sfârșitul anului 2017, când forțele iraniene au început să se stabilească în țara aliată, vizând "pozițiile și interesele militare iraniene din teritoriile siriene care amenință Israelul".

În timp ce Israelul nu confirmă sau neagă în mod obișnuit responsabilitatea pentru campania aeriană, denumită în mod informal în țară "războiul dintre războaie", Siria acuză în mod regulat Israelul pentru campanie. Conducerea israeliană, inclusiv prim-ministrul Benjamin Netanyahu însuși, a lăudat ocazional astfel de operații, iar IDF a recunoscut anumite operații în trecut.

Sursa a menționat că în "ultimii doi ani", Iranul și-a schimbat strategia prin "întărirea desfășurării capacităților de apărare antiaeriană în beneficiul său în Siria, la un cost de zeci de milioane de dolari, pentru a face față atacurilor aeriene israeliene".

"Îmbunătățirea acestor capabilități are loc ca un proiect comun cu armata siriană și poate chiar cu scopul de a permite o operare independentă iraniană a sistemelor de apărare aeriană din interiorul Siriei". În plus, iranienii i-au ajutat pe sirieni să-și modernizeze sistemul de radare, care este conceput pentru a ajuta la detectarea și prevenirea atacurilor israeliene, în primul rând împotriva stabilimentului iranian din Siria", a precizat acesta.

Armele implicate în eforturi includ racheta iraniană Hunter 4B cu combustibil solid și sistemul de rachete sol-aer Bavar-373, care are o rază de acțiune de 300 km cu o rază de acțiune a radarului de peste 450 km.

Forțele israeliene au executat șapte raiduri aeriene împotriva rețelei active iraniene în ultimii doi ani, la Palmyra și Tartus în octombrie 2021 și Latakia în decembrie 2022, pe lângă două raiduri în Homs în noiembrie și decembrie 2022.

Aceste raiduri au ucis 10 lideri iranieni, doi dintre cei uciși în raidul de la Damasc din martie 2022 fiind Mortada Saeed Nejad și Ihsan Karbala Pour, ambii ingineri de apărare antiaeriană în Garda Revoluţionară.

Unul dintre comandanții iranieni marcanți care au murit recent în Siria a fost colonelul Dawood Jafari din Forța Aerospațială a Gărzii Revoluționare, cunoscut sub pseudonimul Malik. Acesta era considerat liderul eforturilor de dezvoltare a sistemului iranian de apărare antiaeriană în Siria.

Al-Jaafari a cooperat cu alți lideri din Iran, inclusiv cu fostul comandant al forțelor iraniene din Siria, generalul Javad Ghafari, și generalul de brigadă din Gărzile Revoluționare, Mohammed Reza Zahedi, cunoscut drept "comandantul Siriei și Libanului".

Adjunctul comandantului Forței Aerospațiale din Garda Revoluționară, generalul de brigadă Feridun Mohammadi Saqaei, este acum responsabil pentru proiectul iranian de apărare antiaeriană în Siria.

Iranul a început proiectul de dezvoltare a sistemului de apărare antiaeriană în țara arabă în conformitate cu un acord de consolidare a cooperării militare dintre Iran și regimul sirian încheiat în iulie 2020, odată cu începerea intensificării atacurilor israeliene asupra pozițiilor militare ale Iranului și milițiilor sale din interiorul Siriei.

La acea vreme, șeful de stat major iranian, Muhammad Bagheri, a declarat, după întâlnirea sa cu ministrul apărării din guvernul sirian, Ali Ayoub, că Iranul "va consolida sistemul de apărare antiaeriană sirian, în cadrul consolidării relațiilor militare dintre două țări, ceea ce sporește confruntarea presiunii americane".

În martie 2022, presa israeliană a relatat că o baterie antiaeriană de fabricație iraniană a fost activată în timpul unui atac aerian efectuat de Israel în interiorul Siriei.

Având în vedere că pe teritoriul sirian au fost instalate baterii și sisteme de rachete iraniene, adesea în apropierea zonelor controlate de regimul sirian, membrii armatei au devenit ținte vulnerabile ca urmare a loviturilor israeliene asupra acestor sisteme.

Israelul și aliatul său, Statele Unite, au acuzat Iranul că a stabilit baze de operare avansate în Siria, în timp ce Teheranul, Damascul și Moscova au acuzat în repetate rânduri Israelul că a încălcat suveranitatea Siriei și dreptul internațional prin campania sa de ani de zile de lovituri aeriene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel