Iranul în fază insurecţională

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Începând cu data de 2 august, Iranul este teatrul unor manifestaţii de amploare împotriva condiţiilor economice şi financiare dezastruoase pe care acesta le traversează.

Sute de mii de oameni au manifestat în interiorul Iranului, împotriva guvernului condus de către preşedintele Hassan Rouhani şi împotriva regimului ayatollahilor. Aceşti protestatari îşi îndreptă nemulţumirile împotriva liderilor islamici ai Iranului, din cauza condiţiilor economice care se degradează pe zi ce trece. Începând de ieri, din cauza impunerii primelor sancţiuni într-o primă fază de către Statele Unite, inflaţia a sărit cu aproape 10%, iar preţul la alimentele de bază a explodat.

În acest moment asistăm la o insurecţie, practic, a populaţiei iraniene căreia i se alătură membrii ai clasei de agenţi comerciali, care nu mai reuşesc să facă faţă unei economii care se degradează tot mai mult.

Ieri, pe străzile Iranului, putea fi văzut un lung şir de autobuze, şoferii făcând grevă şi manifestând împotriva faptului că directorii din primăria Teheran le-au cerut să plătească din propriile lor buzunare, benzina pe care aceştia trebuiau să o primească zilnic pentru transportul pasagerilor. Totodată, un manifestant a fost ucis lângă Teheran de către poliţie în mijlocul unei manifestaţii foarte importante a comercianţilor şi a vânzătorilor de faină, care s-au văzut nevoiţi să plătească o taxă în plus, în raport cu deja foarte taxatul produs de bază.

Aceste elemente duc la o concluzie foarte simplă, prăbuşirea economiei iraniene datorită slabei performanțe a guvernului Rouhani şi a conducătorilor clericali islamici ai statului. Datorită acestei prăbuşiri, efectele asupra populaţiei sunt dezastruoase şi în primul rând asupra celui mai tânăr segment al populaţiei care cunoaşte un şomaj aproape de 60%. Iranul fiind singura ţară arabă în care tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, nu îşi găsesc, practic, un loc de muncă. Toate aceste aspecte vor duce la o stare de insurecţie populară.

Condiţiile internaţionale sunt tot mai înăsprite pentru Iran

Aşa cum s-a demonstrat ulterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut dreptate în momentul când a refuzat certificarea celebrului acord nuclear cu Iranul, semnat în 2015, iar prezentul ne arată ca liderii Iranului doreau să atragă beneficii financiare, ca urmare a suspendării sancţiunilor financiare de către  Statele Unite, prin semnarea acelui acord.

Este cât se poate de clar că acordul a fost folosit de către Iran şi liderii religioși ca un instrument de  monetizare a economiei naţionale, de atragere de fonduri şi desigur, de atragere de investiţii directe. Iranul, deşi se află pe locurile fruntaşe în ceea ce priveşte rezervele de petrol şi gaz, este una dintre cele mai sărace şi mai destructurate economii din lume.

Situaţia economică a Iranului va continua să se înrăutăţească

Având în vedere faptul că următoarele faze ale sancţiunilor economice, care vor culmina cu cele din octombrie și noiembrie, sunt considerate a fi devastatoare pentru orice stat, indiferent de starea economică, și vor crea un val de nemulţumire populară enorm.

Statul Islamic Iranian a împrumutat, imediat după revoluţia islamică, un discurs paternalist în care toată lumea aştepta ceva de la stat. Unul dintre motivele reale ale căderii vechiului regim al Şahului a fost că tocmai reformele economice propuse de acesta prezentau o liberalizare completă a vieţii socio-economice iraniene.

Revoluţia Islamică din 1979 a reprezentat un paradox, deoarece alături de mulahii răsculaţi împotriva şahului s-au aflat două partide de sorginte marxistă, unul fiind comunist de-a dreptul şi fiind agent al Uniunii Sovietice, a propus de fapt o formulă economică paternalistă, care la treizeci de ani de la revoluţie a dovedit că nu poate oferii soluţii economice de lungă durată şi eficiente pentru dezvoltarea societăţii Iranului. Astăzi, acestă formulă paternalistă, în care practic mulahii decideau aproape totul, de la cele mai elementare probleme ale cetăţeanului până la politicile naţionale şi internaţionale din regiune, dovedeşte foarte clar că în acest moment nu există soluţie pentru Republica Islamică.

Manifestaţiile se vor multiplica, victimele se vor multiplica şi este foarte clar că întreaga zonă de conflict social-politic şi economic se va multiplica

Această multiplicare de violenţă socială va avea un efect asupra politicii internaţionale a Iranului şi este efectul dorit de către Statele Unite şi aliaţii săi arabi, în sensul în care Iranul o să-şi piardă toate resursele financiare pe care le-a obţinut în urma semnării acordului nuclear şi pe care le-a folosit în subminarea statelor din regiune, în special Siria, Liban și Yemen, într-o luptă surdă cu Arabia Saudită şi desigur într-o luptă permanentă cu Israelul. Acestea sunt şi scopurile noii administrații Trump, de a reduce la minimum, de a anihila şi de a aneantiza orice capacitate economică a Iranului de a subvenţiona organizaţii teroriste şi organizaţii militante de timp Hezbollah, Hamas, precum şi direct de a finanţa terorismul internaţional.

Manifestațiile din Iran nu sunt laice

Trebuie spus ca manifestaţiile de astăzi din Iran, faţă de cele din anul 1979, nu sunt laice şi nu se referă la necesitatea introducerii democrației în Iran. Până la o revoluţie care să lupte pentru introducerea democrației în Iran vor mai trece ani buni, momentan manifestațiile acestea sunt îndreptate împotriva regimului pentru eșecurile economice ale acestuia și pentru grava penurie de alimente și de bunuri de necesitate imediată pe care populația iraniană le cunoște. Că efectele sancțiunilor americane vor adâncii această criză, este fară discuție, iar toată lumea se așteaptă ca Uniunea Europeană să gasescă o soluție la gravele probleme economice iraniene. Din nefericire, Uniunea Europeană nu are nici resursele finaciare, nici politice și nici militare pentru a răspunde sancțiunilor americane impuse Iranului.

Aşa cum a declarat preşedintele Trump acum două zile, cine doreşe să facă afaceri cu SUA, nu poate să facă afaceri cu Iranul. Acest lucru, reprezintă un mesaj pentru companiile europene şi pentru U.E, care ieri declara că va încerca să lărgească lista de agenţi economici europeni care să nu poată fi atinşi de sancţiunile economice americane, pentru ca au interese în Iran. Este o iluzie acest lucru, Uniunea Europeană îşi face iluzii crezând că poate să oprească braţul lung al puterii sancțiunilor americane şi poate să găsească soluţii în a echilibra efectele negative asupra unei economii naţionale cu tot felul de măsuri pe care tot cetăţeanul european le va plăti până la final. Iată deci, o stare conflictuală care se dezvoltă în Iran și în regiune, iar Statele Unite au aici un cuvânt greu de spus şi îl vor folosi în a negocia o înfragere a Iranului care să nu răspundă interselor europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel