Această abordare ridică câteva semne de întrebare cu privire la strategia Iranului în ceea ce privește protejarea aeronavelor avansate. De-a lungul anilor, Iranul a construit adăposturi subterane pentru aviația să militară, inclusiv baza aeriană subterană Eagle 44, declarată operaţională începând cu martie 2023.
Inițial destinată aeronavelor F-4 Phantom, imaginile din satelit au dezvăluit ulterior o machetă a aeronavelor Su-35S la baza Eagle 44, alimentând speculațiile că baza ar putea fi folosita pentru aceste avioane de luptă rusești.
Iran expands airbase infrastructure to host Russian Su-35 Fighters.
— Major Franklin⚓️ (@MajorFrank38473) November 16, 2024
These developments suggest that Iran is preparing both the infrastructure and fleet capabilities to integrate modern combat aircraft into its millitary operations.
Tym to complete unknown. pic.twitter.com/NVdwMQIpZw
Această trecere de la adăposturi subterane la adăposturi amplasate la suprafață poate indica o regândire strategică sau un răspuns la considerente logistice și operaționale. De asemenea, se aliniază cu investițiile tot mai mari pe care Iranul le face în forțele sale aeriene.
În octombrie 2024, au apărut informații conform cărora Iranul nu numai că a primit avioane de luptă Su-35S fabricate în Rusia, dar a și obținut o licență pentru producția acestora, având de gând să producă între 48 și 72 de aeronave. În plus, discuțiile privind asamblarea avioanelor rusești Su-30 indică modernizări semnificative pentru forțele aeriene.
Desfășurarea avioanelor Su-35 în Iran ar putea reprezenta o schimbare majoră în echilibrul regional al puterii.
Pentru țări precum Israel și Arabia Saudită, care se bazează foarte mult pe superioritatea aeriană, Su-35 ar putea complica unele operațiuni defensive și ofensive deopotrivă. Dacă este utilizat eficient, această platformă ar putea contesta dominația aeriană sau ar putea perturba patrulele aeriene ale Arabiei Saudite.
Dincolo de aceste preocupări, prezența Su-35 ar putea încuraja acoliții Iranului, precum Hezbollah, să desfășoare operațiuni mai agresive sub protecția acoperirii aeriene iraniene.
???????????????? New satellite images show massive shelters at Iran’s 3rd Tactical Air Base, likely prepping for Russian Su-35 fighter jets. These advanced aircraft could challenge regional air dominance, raising concerns for Israel, Saudi Arabia, and Western allies.#Caliber #Iran #Russia… pic.twitter.com/fI99olnReV
— Caliber English (@CaliberEnglish) November 16, 2024
Un alt aspect esențial constă în capacitatea Iranului de a valorifica pe deplin capacitățile avansate ale Su-35. Operarea unor astfel de avioane de ultimă generație necesită o pregătire intensă a piloților, o infrastructură de mentenanță și un nivel de complexitate tactică pe care forțele aeriene iraniene nu l-au dovedit până acum. Complexitatea avionului Su-35 rivalizează cu cea a avioanelor de luptă occidentale de generația a cincea, iar eficiența sa depinde de măsura în care Iranul poate depăși aceste obstacole.
Dacă programele necesare de pregătire a piloților sunt deja în curs de desfășurare, aceasta sugerează că Iranul plănuiește această mișcare de ani de zile. Dimpotrivă, dacă aceste eforturi întârzie, Su-35 ar putea rămâne mai mult un factor de descurajare simbolic decât un atu decisiv din punct de vedere operațional.
Din punct de vedere politic, achiziționarea avioanelor Su-35 reprezintă o aprofundare a legăturilor dintre Teheran și Moscova. Avioanele cu reacție fac probabil parte dintr-un acord strategic mai amplu, care ar putea include drone iraniene pentru uzul Rusiei în Ucraina. Pentru Rusia, care se confruntă cu sancțiuni severe și este din ce în ce mai izolată, vânzarea de echipamente militare către Iran deschide o cale de scăpare financiară valoroasă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News