Publicitate
Iranul a cumpărat MiG-29 de fabricație sovietică la începutul anilor 1990, dar a fost supus unor sancțiuni severe timp de zeci de ani, epuizându-și drastic capacitatea de a cumpăra arme din străinătate.
Cu toate acestea, Iranul a reușit să-și mențină infrastructura militară învechită și să funcționeze cu puțin ajutor extern și, probabil, punctul culminant al acestei abordări a fost programul de drone indigene al Republicii Islamice.
Dronele iraniene, cum ar fi Shahed 136, pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei pentru utilizare în războiul din Ucraina, reprezintă un simbol al măreției Iranului într-un moment în care Kremlinul se lupta să obțină victorii militare majore în război, în timp ce Turcia furniza Kievului dronele sale Bayraktar TB-2 de succes mondial.
Guvernul iranian susține că nu ia parte în conflict, ceea ce poate fi adevărat din punct de vedere strategic, dar din punct de vedere tactic, dovezile indică contrariul, iar Sukhoi 35 va adăuga un impuls major la arsenalul convențional al Teheranului.
Tanija menționează faptul că aeronavele Sukhoi 35 au fost inițial destinate Egiptului, dar interesele Rusiei s-au schimbat între timp, iar Moscova trebuie să plătească Iranului prețul pentru furnizarea continuă de drone.
Pentru Egipt, Su-35-urile s-ar fi alăturat flotei sale de MiG-29, ambele reprezentând o încercare de a compensa lipsa de voință a Washingtonului de a răspunde cererii exprimate încă din anii 1970 de Cairo privind cumpărarea de F-15.
Mișcarea Iranului către un grad de modernizare a flotei sale de avioane de luptă vine într-un moment în care Orientul Mijlociu, în special regiunea Asiei de Vest, se concentrează pe prăbușirea completă a acordului nuclear iranian și încercările să-l revigoreze, și pe fondul comunicării occidentale cu Iranul care a atins punctul cel mai scăzut, întrucât Statele Unite au declarat că vor împiedica, prin toate mijloacele, Teheranul să dobândească capacități nucleare, iar Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a cataloga Garda Revoluționară Iraniană drept organizație teroristă.
Odată cu realitatea întoarcerii războiului în Europa, există posibilitatea ca Orientul Mijlociu să se îndrepte către o perioadă majoră de tulburări în 2023, inclusiv posibilitatea ca regiunea să devină nucleară, nu numai pe fondul programului nuclear al Iranului, ci și pe fondul ambițiilor altor țări din regiune care încearcă să obțină energie nucleară.
China și Rusia vin din urmă în Orientul Mijlociu
Taneja a remarcat că Statele Unite sunt încă cea mai influentă putere din regiune, dar alte țări precum China și Rusia au avut propriile lor succese. De exemplu, Emiratele Arabe Unite rămân unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite în regiune, dar și-au arătat nemulțumirea când a fost vorba să voteze împotriva agresiunilor Moscovei la ONU.
Această atitudine a fost susținută de faptul că, pentru a evita războiul și sancțiunile, mulți bani ruși au ajuns în locuri precum emiratul Dubai, stimulând astfel economia emiratelor.
Pe de altă parte, Arabia Saudită, care se află încă într-o relație fracturată cu administrația președintelui american Joe Biden, lucrează îndeaproape cu Rusia, ca parte a alianței "OPEC+", care afectează prețurile globale ale petrolului.
În plus, majoritatea capitalelor din regiune încearcă să nu se lase prinse în viitoarea concurență a marilor puteri, în special în cea dintre Statele Unite și China.
Israelul va deveni mai dur față de Iran
Taneja menționează faptul că toate aspectele anterioare sunt legate de Israel, pe care l-a descris drept "aliat al Americii în toate împrejurările". Odată cu revenirea lui Benjamin Netanyahu la putere, cu o alianță a partidelor politice de extremă dreapta, se așteaptă ca statul evreu să își întărească poziția față de Iran în 2023.
Pe măsură ce circulau știri despre furnizarea de avioane Suhoi 35, mass-media internaționale au relatat că Israelul a luat contact cu Statele Unite pentru a cumpăra 25 de avioane F-15EX, un tip avansat de aeronave deja utilizate intens de către Forțele Aeriene Israeliene.
Achiziția așteptată are ca scop construirea capacității de a lovi facilitățile nucleare iraniene, în condițiile în care Israelul deține deja cea mai avansată aeronavă de luptă din regiune, avionul de luptă stealth F-35, și dorește să își mențină superioritatea sa militară.
Concluzia principală este că intensificarea cooperării în domeniul apărării dintre Moscova și Teheran poate aduce beneficii ambelor părți în viitorul apropiat, în pofida relației diplomatice complexe, care include prezența Rusiei în Siria drept punct de dispută, și că anul 2023 poate fi martorul unui punct de cotitură în regiune, mai ales dacă există pași majori făcuți de Teheran în programul său nuclear.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News