Pe fondul tensiunilor cu SUA și Israel, Iranul îşi ascunde arsenalul militar la 500 de metri subpământ (Foto/Video): Nu este suficient pentru bombele de tip „bunker buster” GBU-28

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Iranul și-a prezentat cel mai recent „Oraș al rachetelor”, care ar fi situat la aproximativ 500 de metri adâncime în interiorul unui munte și care adăpostește mii de rachete gata de lansare în orice moment. Sursa foto: X.
Iranul și-a prezentat cel mai recent „Oraș al rachetelor”, care ar fi situat la aproximativ 500 de metri adâncime în interiorul unui munte și care adăpostește mii de rachete gata de lansare în orice moment. Sursa foto: X.

Iranul a inaugurat sâmbătă o bază navală subterană de rachete într-o locație necunoscută din Golf, a declarat televiziunea de stat, cu două zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. Această nouă facilitate militară a fost dezvăluită într-un moment în care se așteaptă că tensiunile cu Washingtonul să crească. Liderii iranieni sunt îngrijorați de faptul că Trump i-ar putea permite premierului israelian Benjamin Netanyahu să atace siturile nucleare ale Iranului, înăsprind în același timp sancțiunile americane asupra industriei petroliere iraniene prin politica sa de „maximă presiune”.

Iranul și-a prezentat cel mai recent „Oraș al rachetelor”, care ar fi situat la aproximativ 500 de metri adâncime în interiorul unui munte și care adăpostește mii de rachete gata de lansare în orice moment.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, facilitatea de rachete recent dezvăluită stochează mii de rachete cu combustibil solid, inclusiv modelele Emad, Qadr și Qiam, care fac parte din arsenalul de rachete strategice al Iranului.

Youtube video image

Autoritățile iraniene se tem că, în colaborare cu Netanyahu, Trump ar putea lua măsuri care să conducă la o escaladare militară, care ar putea viza infrastructura nucleară a Iranului și alte situri critice. O astfel de amenințare ar putea avea consecințe grave nu doar pentru Iran, ci și pentru securitatea regională și internațională în ansamblu.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu generalul Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluției, vizitând baza secretă în timpul unui exercițiu militar. Acesta a confirmat că această facilitate este una dintre cele câteva construite în subteran pentru a găzdui nave capabile să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune și să desfășoare operațiuni militare extinse.

„Asigurăm marea națiune iraniană că tinerii săi sunt capabili să iasă victorioși dintr-o bătălie navală împotriva marilor dușmani”, a declarat Salami.

Emisiunea de televiziune a dezvăluit că baza este situată la 500 de metri sub pământ, undeva în Golful Persic, prezentând tuneluri în care sunt aliniate numeroase ambarcațiuni capabile să lanseze rachete de croazieră.

În comparație cu armele deținute de SUA și Israel, o adâncime de 500 de metri pentru o bază de rachete poate părea semnificativă, dar nu este neapărat invulnerabilă. Aceasta este o poziție relativ adâncă care ar putea oferi o anumită protecție împotriva armelor obișnuite, cum ar fi atacurile aeriene sau rachetele de croazieră cu randament mai scăzut. Cu toate acestea, există arme capabile să provoace pagube serioase la astfel de adâncimi.

SUA și Israelul dispun de diferite tipuri de arme care ar putea viza și provoca daune semnificative facilitatilor militare aflate in subteran la mare adâncime.

Un exemplu în acest sens este bomba americană MOAB (Massive Ordnance Air Blast), cunoscută drept „mama tuturor bombelor”, care este cea mai puternică bombă non-nucleară din lume. Aceasta are capacitatea de a distruge structuri aflate la mare adâncime sub pământ datorită undei de șoc puternice.

În plus, bombe de tip „bunker busters” precum GBU-28, utilizate de Forțele Aeriene ale SUA, sunt special concepute pentru a străpunge fortificații și buncăre aflate la mare adâncime, inclusiv cele situate la sute de metri sub pământ. Israelul deține, de asemenea, tehnologie militară foarte avansată, inclusiv arme capabile să treacă prin structuri de beton aflate la mare adâncime.

În timp ce adâncimea de 500 de metri oferă o protecție substanțială împotriva loviturilor convenționale, armele cu capacitate mare de penetrare, inclusiv armele nucleare tactice, ar putea provoca daune semnificative unor astfel de facilităţi subterane.

Unele arme nucleare și bombe convenționale puternice cu concentrații energetice ridicate au capacitatea de a distruge ținte situate la astfel de adâncimi, putând provoca distrugeri în centrul bazei subterane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel