Iranul dezvăluie noua rachetă balistică Jihad și o versiune avansată a dronei Shahed-136

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres

Iranul a dezvăluit sâmbătă o nouă rachetă balistică și o dronă de atac avansată într-o paradă militară, a informat presa de stat, pe fondul escaladării tensiunilor regionale, mai ales după loviturile sângeroase israeliene care vizează Hezbollahul libanez și acuzațiile de înarmare a Rusiei.

Guvernele occidentale acuză Iranul că a furnizat Rusiei drone și rachete pentru a fi folosite în războiul său cu Ucraina, ceea ce Teheranul neagă.

Agenția de știri a Republicii Islamice Iraniene (IRNA) a relatat că racheta "Jihad", care funcționează cu combustibil solid, a fost proiectată și produsă de brațul aerospațial al Gărzii Revoluționare Iraniene și are o rază de acțiune de 1.000 de kilometri. De asemenea, IRNA a f[cut referire la drona "Shahed-136B", o versiune modernizată a renumitei "Shahed-136", cu funcții noi și o rază de ac’iune de peste 4.000 de kilometri.

În timpul ceremoniei, au fost expuse 21 de rachete balistice, pentru prima dată racheta "Jihad", împreună cu două rachete "Khaybar Khan", două rachete "Fatah", patru rachete "Haj Qasim", două rachete "Qadr H", două rachete "Imad", trei rachete "Khorramshahr" și patru rachete "Sejil".

Noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, a participat la parada militară anuală de la Teheran pentru a comemora războiul cu Irakul lui Saddam Hussein (1980-1988). Acesta a declarat: "Capacitățile defensive și de descurajare ale Iranului au crescut atât de mult încât nicio forță satanică nu poate să gândească și să îndrăznească o agresiune împotriva pământului nostru drag. Suntem capabili... cu unitatea și coeziunea țărilor islamice, să arătăm demnitate și mândrie și să oprim Israelul uzurpator, însetat de sânge și genocid".

Orientul Mijlociu traversează o stare de frământări de când Mișcarea de Rezistență Islamică Palestiniană (Hamas) susținută de Iran a atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, declanșând războiul în Gaza și intervenția aliaților Iranului din regiune. Tensiunile au crescut în ultimele zile, deoarece concentrarea puterii de foc israeliene s-a mutat spre nord, spre granița cu Liban, unde forțele sale luptă împotriva Hezbollahului.

Adjunctul Șefului de Stat Major al Forțelor Armate iraniene, Mohammad Reza Ashtiani, a confirmat, sâmbătă, că "disciplinarea entității sioniste este pe ordinea de zi", adăugând că "Iranul va schimba soarta oricărui scenariu inamic", menționând că este "capabil să provoace o înfrângere majoră ecuațiilor inamicului".

Delegatul iranian la ONU, Saeed Irani, a confirmat că Teheranul va pedepsi Israelul din cauza rănirii ambasadorului iranian în exploziile pagerelor din Liban, marțea trecută. Irani a adăugat, într-un discurs la o reuniune a Consiliului de Securitate că recentul atac israelian din Liban a fost "fără precedent și a dus la martiriul a 37 de persoane și la rănirea a mii de oameni, inclusiv a ambasadorului iranian, Mojtaba Amani". El a subliniat că țintirea a mii de oameni în diferite zone rezidențiale este "o măsură teroristă clară și o încălcare clară a drepturilor omului".

Săptămâna trecută, comandantul Gărzii Revoluționare Iraniene, generalul Hossein Salami, a promis că va răspunde la asasinarea șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, subliniind că "Israelul și inamicii vor gusta în curând amărăciunea răzbunării pentru faptele lor rele. Salami a spus, într-un discurs difuzat la televiziunea iraniană, că "poporul palestinian va gusta și el în curând dulceața victoriei", adăugând că țara sa nu va renunța la pozițiile sale și nu va ajunge la o înțelegere cu inamicul, subliniind intrarea cu credință într-un conflict cu America

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel