Iranul dă vina pe SUA pentru avionul doborât anul trecut

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA şi "aventurismul lor inuman" se află la originea dramei avionului ucrainean doborât la începutul anului 2020 de către Iran în apropiere de Teheran, au transmis miercuri Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului iranian -, cu două zile înaintea împlinirii, la 8 ianuarie, a unui an de la această tragedie, relatează France Presse.

Forţele armate ale Republicii islamice au recunoscut la 11 ianuarie 2020 doborârea 'din greşeală' cu trei zile înainte a unui Boeing 737 care asigura un zbor al companiei Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev la scurt timp după decolare.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul aparatului, în majoritate iranieni şi canadieni, dintre care mulţi cu dublă cetăţenie, şi-au pierdut viaţa, transmite Agerpres.

În ziua de 8 ianuarie 2020, apărarea aeriană a Iranului se afla în stare de alertă maximă de teama unui atac american. Iranul se aştepta la o replică din partea Washingtonului după ce a lansat mai multe rachete asupra unei baze utilizate de armata americană în Irak, ca ripostă la eliminarea în data de 3 ianuarie, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani.

N.red. - Problema este că avionul a fost doborât la decolarea de pe aeroportul din Teheran și nu la aterizare.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, Gardienii Revoluţiei îşi exprimă regretul în legătură cu această tragedie, 'un eveniment amar survenit în urma aventurismului inuman al Statelor Unite şi acţiunilor lor teroriste în regiune'.

Tragedia 'a dovedit o dată în plus aroganţa mondială (a SUA), care a atins culmea viciului şi ranchiunei împotriva Republicii islamice şi a poporului iranian', susţine corpul de elită al armatei iraniene în text.

Potrivit unui raport al anchetei preliminare iraniene publicat în iulie, tragedia s-a produs în urma unei serii de erori umane, între care o setare greşită a radarului bateriei de rachete care a doborât avionul.

La sfârşitul lunii decembrie, Iranul şi-a anunţat intenţia de a acorda '150.000 dolari sau echivalentul în euro' fiecăreia dintre familiile victimelor zborului PS 752, un anunţ criticat de Kiev, care a cerut mai întâi publicarea concluziilor finale ale anchetei. În octombrie, Canada şi-a reafirmat dorinţa 'de a lucra neobosit pentru ca familiile victimelor să poată obţine răspunsurile la care au dreptul'.

În Iran, tragedia a provocat o gravă criză de încredere faţă de autorităţi, iar preşedintele Hassan Rouhani a afirmat miercuri într-o şedinţă de guvern că 'cei care se află la originea acestui incident vor fi cu siguranţă judecaţi de tribunal pentru neglijenţă sau culpă ori altceva'.

 

Președintele companiei Ukraine International Airlines acuză Iranul de trenarea anchetei

 

Pe de altă parte, preşedintele companiei aeriene ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a acuzat miercuri Iranul de trenarea deliberată a anchetei asupra avionului Boeing doborât în urmă cu aproape un an de către forţele sale armate, lansând un apel la creşterea 'presiunii' la adresa Republicii Islamice, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Deşi a trecut aproape un an, 'noi nu am primit răspuns la principala întrebare: cum de s-a putut întâmpla aceasta şi cine este responsabil', a declarat Ievgheni Dâhne, preşedintele UIA, adăugând că 'procesul (anchetei) bate pasul pe loc'.

Potrivit acestuia, 'tactica părţii iraniene constă mai degrabă în a trece (evenimentele) sub tăcere, în a face lucrurile să treneze', decât să caute o 'soluţie'. 'Este necesară o presiune mai serioasă din partea ţărilor ai căror cetăţeni au pierit', între care Canada şi Ucraina, a adăugat el.

Dâhne a denunţat recent un anunţ al Iranului privind acordarea a 150.000 de dolari fiecăreia dintre familiile victimelor, anunţ deja criticat de diplomaţia ucraineană.

'Acestea nu sunt negocieri, ci o nouă strategie mediatică, ce vizează pur şi simplu să testeze reacţia noastră', a spus el, precizând că nu a primit nicio propunere oficială din partea Teheranului. Volumul compensaţiei trebuie să fie decis 'în funcţie de precedentele internaţionale existente' şi numai după încheierea anchetelor tehnice şi penale care să permită stabilirea dacă a fost o eroare umană sau un act 'militar' premeditat, a afirmat responsabilul ucrainean.

În stadiul actual, 'declaraţiile privind eventualele despăgubiri din partea statului a familiilor victimelor şi companiei aeriene sunt fără fundament', a indicat Dâhne.

SUA au acceptat în 1996 să acorde 61,8 milioane de dolari familiilor celor 290 de victime ale tragediei zborului Iran Air, doborât în 1988 de o navă americană, aminteşte AFP.

Libia şi-a recunoscut în 2003 responsabilitatea pentru explozia produsă în 1988 la bordul unui avion american deasupra Lockerbie, plătind 2,7 miliarde de dolari familiilor celor 270 de victime drept despăgubire.

Citește și: Avionul prăbușit la Teheran a fost lovit de două rachete

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel