Considerând insuficient acordul încheiat la Viena în 2015 şi menit să limiteze programul nuclear iranian în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, Donald Trump şi-a retras ţara din acest pact în mai 2018, impunând din nou şi chiar înăsprind sancţiunile împotriva Teheranului.
"Puţin contează pentru noi ce preşedinte american decide să revină în acord (...). Vom primi favorabil această decizie din partea oricărui preşedinte ar veni", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din SUA în care se confruntă republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden.
Însă Washingtonul "ar trebui să fie gata să fie făcut responsabil pentru pagubele cauzate poporului iranian în timpul perioadei de retragere" a SUA şi "să furnizeze garanţii, pentru a evita o repetare a unor astfel de infracţiuni", a adăugat el.
Reinstituirea sancţiunilor a provocat în Republica Islamică o profundă recesiune, transmite Agerpres.
Iran şi SUA, inamici juraţi, sunt la cuţite după retragerea Washingtonului din tratat şi au fost de două ori chiar în pragul înfruntării directe de atunci. La un an de la retragerea SUA din acord, Teheranul a început să nu mai ţină cont de majoritatea angajamentelor luate pentru limitarea programului său nuclear. Iranul reafirmă totuşi cu regularitate că nu doreşte să dezvolte arma atomică.
Joe Biden, favorit în sondaje, era vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama atunci când acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian a fost încheiat în 2015, la Viena. Biden este favorabil unei soluţii diplomatice şi susţine acordul nuclear, urmând probabil să renunţe la campania de "presiune maximală" împotriva Iranului dusă de Donald Trump de la venirea sa la Casa Albă.
Administraţia Trump a acuzat Iranul şi Rusia de ingerinţă în alegerile americane, dar cele două neagă un astfel de amestec. Iranul a repetat în mai multe rânduri că nu are nicio preferinţă pentru rezultatul alegerilor din SUA.
Citește și: Iranul a trimis în premieră submarinul Fateh în Golful Oman unde a testat și o rachetă de croazieră
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News