Iranul a trimis Rusiei și bombe aeriene ghidate Qaem-5. Între timp, Vestul mai amână o decizie iminentă: Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Occidentul anesteziat parcă că așteaptă ca Rusia să pătrundă zeci de km în teritoriul Ucrainei, pentru ca Armata Kievului să poată utiliza armele occidentale împotriva țintelor militare rusești.

La fel ca în cazul deciziei privind furnizarea Patriot, apoi a tancurilor Leopard și Abrams, apoi a aeronavelor F-16, Vestul mai amână o decizie iminentă.

„Există reguli clare și funcționează”, declara zilele trecute cancelarul german Olaf Scholz. Acesta a declarat că nu vede încă niciun motiv pentru ridicarea interdicției de utilizare de către Ucraina a armelor furnizate de aliații occidentali pentru atacurile asupra teritoriului rus.

Între timp, Rusia a primit zeci de mii de drone kamikaze din Iran cu care lovește teritoriul Ucrainei de peste un an și jumătate, iar Coreea de Nord a trimis un milion de obuze și rachete, folosite de ruși în același scop, așa cum remarca în dese rânduri și DefenseRomania.

Ultima ”achiziție” a Moscovei pare să fie  bombe aeriene ghidate Qaem-5, folosite în atacurile asupra Ucrainei. 

Pentru prima dată, Iranul a furnizat Rusiei cele mai recente bombe aeriene, arată Julian Ropke, expertul Bild în analiza informațiilor din surse deschise. Potrivit lui Röpke, utilizarea lor indică un „nou nivel” de cooperare militară între Teheran și Moscova.

Ropke a remarcat că o dronă Mohajer-6 folosită de ruși - care s-a prăbușit în regiunea rusească Kursk - folosea transporta cele mai recente bombe aeriene ghidate iraniene Qaem-5. Este vorba de armament modern, utilizat de Iran abia din 2019. Aparent, drona trebuia să atace regiunea Sumî din nordul Ucrainei, dar dintr-un motiv necunoscut a căzut.

 

Occidentul amână o decizie așteptată de toată lumea

Racheta de croazieră Taurus

În tot acest timp, Germania, SUA sau Italia încă refuză să permită armatei ucrainene să lovească, cu armamentul furnizat, dincolo de granițele recunoscute internațional.

„Există reguli clare (pentru furnizarea de arme din Germania), acestea au fost convenite cu Ucraina”, a subliniat Scholz, citat din Tagesschau, a dăugând că politica pe care o urmărește față de conflictul din Ucraina are ca scop prevenirea unui „război foarte mare”.

Anterior , ministrul italian de externe Antonio Tajani s-a exprimat împotriva ridicării interdicției de utilizare a armelor furnizate Ucrainei.

SUA au trimis mesaje ambigue. În timp ce Departamentul de Stat pare să fie de acord cu cererile Kievului, Pentagonul, dar și Jack Sullivan - consilierul pe securitate națională al președintelui Biden - s-au poziționat împotriva unei astfel de decizii.

Între timp, Londra a anunțat deja că Ucraina poate utiliza armele primite din  Marea Britanie pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei, declarație care a stârnit furia Moscovei. 

De asemenea, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, a declarat că țara sa susține loviturile armatei ucrainene împotriva țintelor din Rusia.

 

SG NATO: Lăsați ucrainenii să lovească ținte militare din Rusia cu arme occidentale

 

Pe 25 mai, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații occidentali ar trebui să ia în considerare slăbirea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei și să permită ucrainenilor să lovească ținte militare legitime pe teritoriul Rusiei.

Potrivit șefului NATO, restricțiile privind folosirea armelor îngreunează sarcina Kievului de a se apăra, în baza dreptului la autoapărare conform Cartei ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel