Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
În ciuda faptului că Iranul susține că a provocat „pagube catastrofale” la baza aeriană Nevatim din deșertul Negev din sudul Israelului, precum și distrugerea mai multor avioane F-35; imaginile din satelit arată doar trei explozii în interiorul bazei, din
În ciuda faptului că Iranul susține că a provocat „pagube catastrofale” la baza aeriană Nevatim din deșertul Negev din sudul Israelului, precum și distrugerea mai multor avioane F-35; imaginile din satelit arată doar trei explozii în interiorul bazei, dintre care una asupra unui hangar de aeronave necunoscut, care pare să fi fost gol, și două asupra unor zone aleatorii ale bazei. Sursa foto: X/OSINTdefender.

Mass-media iraniană a relatat că atacul cu rachete de marți a vizat mai multe baze aeriene israeliene importante. Numeroase articole au susținut că „până la 20 de avioane de luptă stealth F-35 de la baza aeriană israeliană Nevatim au fost distruse”. Aceste afirmații par să reprezinte o formă de propagandă iraniană, menită să influențeze opinia publică și să exagereze succesul atacurilor sale. 

Într-o declarație recentă, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, Mohammad Bagheri, a informat Press TV că forțele iraniene au vizat mai multe situri militare israeliene cheie într-un atac pe care l-au numit „Operațiunea True Promise II”.

Atacul, care a avut loc marți seara, ar fi lovit baza aeriană Nevatim, instalația militară Netzarim și departamentul de informații Tel Nof. În special, baza aeriană Nevatim este cunoscută pentru faptul că găzduiește avioanele de luptă avansate F-35 ale Israelului.

Youtube video image

Rețelele de socializare sunt pline de materiale video care arată rachete iraniene lovind anumite zone din Tel Aviv și din alte părți ale Israelului. Cei care publică aceste imagini susțin că acestea arata atacuri directe asupra bazelor aeriene israeliene. 

Baza aeriană Nevatim găzduiește două escadrile de avioane de vânătoare F-35 de generația a cincea ale Forțelor Aeriene Israeliene și urma să primească o a treia escadrilă în viitor. Surse media iraniene susțin că baza a fost „complet distrusă” în atac.

Deși rapoarte nefondate susțin că până la 20 de avioane de luptă F-35 au fost distruse în timpul atacurilor iraniene împotriva Israelului, aceste avioane de luptă stealth rămân coloana vertebrală a Forțelor de Apărare ale Israelului [IDF]. F-35I, supranumit „Adir” de forțele aeriene israeliene, ceea ce înseamnă „puternic”, este o versiune personalizată de Israel a F-35 Lightning II. 

Ca răspuns la acest atac, premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat tirurile de rachete iraniene drept o „mare greșeală” și a promis că Teheranul va suporta repercusiuni. „Iranul a făcut astăzi o mare greșeală și va plăti pentru ea. Regimul iranian nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și hotărârea noastră de a ne răzbuna pe dușmanii noștri”, a afirmat acesta. 

Cu toate acestea, imaginile din satelit publicate ulterior par să arate o gaură mare în acoperișul unui singur hangar din incinta bazei Nevatim, indicând daune provocate de o rachetă lansată marți de Iran.

Ţinând cont de dimensiunea unui sigur avion F-35, în acel hangar nu aveau cum să se aflate 20 de astfel de aeronave, mai ales ca Forţele Aeriene Israeliene nu ar grupa într-un sigur loc atât de multe aparate de zbor

Imaginile de miercuri ale bazei aeriene Nevatim din sudul Israelului arată deteriorarea acoperișului şi altor clădiri din apropierea unei piste. Bucăți mari de resturi pot fi văzute răspândite în jurul clădirii.

Nevatim găzduiește cele mai avansate aeronave ale Forțelor Aeriene Israeliene, inclusiv avioanele de luptă stealth F-35 Lightning II produse în SUA.

Armata israeliană nu a răspuns imediat la o solicitare cu privire la imaginile din satelit, dar a recunoscut că unele dintre bazele sale aeriene au fost lovite în atacul Iranului.

Cu toate acestea, daunele au fost considerate „ineficiente”, ceea ce înseamnă că nu au fost afectate activitățile permanente ale forțelor aeriene israeliene sau avioanele de luptă, dronele, alte aeronave, munițiile sau infrastructura critică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel