Iranul a spionat susținători a ISIS prin intermediul unor aplicaţii false

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Susţinătorii statului islamic, majoritatea vorbitori de limbă persană, au fost spionați de guvernul iranian după ce au descărcat o aplicație smartphone falsă cu imagini de fundal, potrivit unei firme de securitate online din Israel.

Iranul este un adversar major al statului islamic, grupul sunnit radical. Acesta din urmă consideră Shiismul (religia de stat a Iranului) ca fiind o ruşine. Nu este surprinzător faptul că statul islamic, cunoscut și sub numele de Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS), se bazează în mare măsură pe susținători din regiunile de limbă arabă din Levant.

Dar, potrivit estimărilor, sunniții reprezintă aproximativ 10% din populația iraniană, iar ISIS/ Daesh a găsit un teren fertil în rândul minorității sunnite a Iranului care sunt aproape 8 milioane de persoane. Drept urmare, guvernul de la Teheran este extrem de neîncrezător în ceea ce privește minoritatea sunnită din Iran, mulți dintre aceștia fiind etnici kurzi, baluchi, azeri sau turkmeni.

Potrivit firmei israeliene de securitate online Check Point Software Technologies, o modalitate prin care Teheranul a spionat susținătorii ISIS vorbitori de limbă persană este prin intermediul aplicațiilor false dedicate smartphone-urilor, potrivit intelnews.org.

Într-un articol publicat săptămâna trecută, compania a declarat că a descoperit o operațiune de supraveghere susţinută de statul Iranian, care avea numele de cod "Domestic Kitten". Articolul Check Point a spus că operațiunea a durat mai mult de doi ani, dar a rămas nedetectată "din cauza înșelăciunii ingenioase a atacatorilor față de obiectivele lor".

Supravegherea telefoanelor vizate a fost realizată cu ajutorul unei aplicații care include imagini pro-ISIS, pe care utilizatorii le-ar putea descărca pe dispozitivele lor. Un alt program legat de același furnizor a fost o versiune falsă, o copie, a aplicației mobile a Agenției de știri Firat.

Agenția de știri Firat este un serviciu de informații legitime iranian care conține știri despre minoritatea kurdă iraniană. Dar ambele aplicații erau, de fapt, programe malware care au oferit unui grup la distanță accesul deplin la toate mesajele text trimise sau primite pe telefoanele compromise. De asemenea, au oferit un acces la înregistrările rezultate din apeluri telefonice, activitatea browserului pe Internet și acces la toate fișierele stocate pe telefoanele compromise. În plus, aplicațiile false au oferit date despre geolocaţia dispozitivelor compromise și au folosit camerele și microfoanele încorporate ca dispozitive de supraveghere.

Check Point a spus că majoritatea telefoanelor compromise au aparținut membrilor vorbitori de limba persană din minoritățile kurde și turcmene din Iran. Compania a subliniat că nu a reușit să confirme cu acuratețe absolută identitatea grupului aflat în spatele acestei operaţiuni. Cu toate acestea, natura aplicațiilor false, infrastructura operațiunilor de supraveghere, precum și identitatea celor vizaţi, a determinat firma israeliană de securitate online să creadă că în spatele operaţiunii "Domestic Kitten" se află guvernul iranian.

În iulie anul trecut, compania americană Cyber Security Symantec a declarat că a descoperit un nou grup de spionaj cibernetic numit "Leafminer", despre care se presupunea că a fost sponsorizat de statul iranian. Grupul ar fi lansat atacuri împotriva a peste 800 de agenții și organizații din țări precum Israel, Egipt, Bahrain, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Afganistan și Azerbaidjan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel