Atacul a avut loc joi dimineaţă şi a vizat o navă portcontainer aparţinând companiei israeliene XT Management care circula între Tanzania şi India.
Nava a suferit avarii în urma unui atac cu rachetă, dar poate continua drumul spre India, afirmă surse citate de postul israelian N12 şi de cotidianul The Jerusalem Post, scrie Mediafax.ro.
Guvernul israelian analizează implicaţiile incidentului maritim, care intervine în contextul intensificării tensiunilor cu Iranul.
Cotidianul The Times of Israel precizează că incidentul a fost raportat Ministerului Apărării din Israel, care a notificat compania de transport maritim de care aparţinea nava de tip cargo, situată în orașul port Haifa. În ciuda pagubelor, navei i s-a permis să continue să navigheze către destinația sa din India.
Rămâne neclar când a avut loc incidentul, dar nu au fost raportate victime în urma acestui atac.
Dacă incidentul se confirmă, ar loc la scurt timp după ce, pe 19 martie, surse de securitate din Israel au dezvăluit că "războiul navelor ascunse", despre care au fost publicate informații săptămâna trecută, este de fapt mult mai mare decât se crede.
În timp ce atacurile aeriene împotriva țintelor iraniene din Siria sunt predominante, există mai multe lovituri îndreptate împotriva navelor iraniene, pe mare, dar ambele părți, Tel Aviv-ul și Teheran-ul, nu vorbesc despre ele și le tratează ca "pe cel mai mare secret comun".
Sursele israeliene au afirmat că raportul publicat în "Wall Street Journal" săptămâna trecută, în care responsabili israelieni au dezvăluit 12 atacuri asupra navelor iraniene, este vârful aisbergului și că numărul este cu mult mai mare.
Numărul atacurilor israeliene asupra navelor iraniene depășește numărul de lovituri aeriene. Dar diferența este că nu există victime umane în aceste atacuri, deoarece comandourile navale israeliene nu încearcă să scufunde navele, ci mai degrabă intenționează să le perturbe activitatea și să provoace pierderi financiare de miliarde de dolari, care ar fi îndreptate spre finanțarea activităților Hezbollah și a altor miliții afiliate Iranului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News