Iranul a încercat să controleze Marea Roșie și a oferit nave de luptă și drone unui stat din regiune, în schimbul unei baze militare pe coastă

Darius Muresan , Nicolae Iordan |
Data publicării:
Imagine ilustrativă / Foto: Marina Iranului
Imagine ilustrativă / Foto: Marina Iranului

Un înalt oficial al serviciilor secrete sudaneze a declarat că Sudanul a respins cererea de a înființa o bază navală pentru Teheran pe coasta Mării Roșii, ceea ce ar fi permis Iranului să monitorizeze traficul maritim pe una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.

Oficialul de informații, Ahmed Hassan Mohamed, a declarat pentru Wall Street Journal: "Iranul a oferit armatei sudaneze drone explozive pentru a fi folosite în lupta sa împotriva rebelilor și s-a oferit să furnizeze o navă de război care transportă un elicopter, dacă acordă permisiunea de a stabili baza".

Mohammed a adăugat: "Iranienii au spus că vor să folosească baza pentru a culege informații. Au vrut să aducă acolo și nave de luptă, dar Khartoumul a respins această propunere iraniană".

O bază navală la Marea Roșie ar permite Teheranului să-și întărească influența pe una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume. Teheranul ajută rebelii Houthi din Yemen să lanseze atacuri asupra navelor comerciale. Iranul și Houthi spun că atacurile urmăresc să pedepsească Israelul și aliații săi pentru luptele din Fâșia Gaza.

 

Sudanul, care încearcă o apropiere de SUA și Israel, a refuzat propunerea Iranului care a încercat să „cumpere” o bază militară la Marea Roșie cu nave de luptă și drone

 

2. Marea Roși... (marea-rosie_65225300.jpg)

Marea Roșie, photo source: Indigo Safaris

Sudanul a avut relații strânse cu Iranul și cu aliatul său palestinian, Hamas, în epoca președintelui înlăturat Omar al-Bashir. După ce Bashir a fost înlăturat prin lovitura de stat din 2019, șeful juntei militare a țării, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a început o apropiere de Statele Unite în încercarea de a pune capăt sancțiunilor internaționale. De asemenea, a luat măsuri pentru normalizarea relațiilor cu Israelul.

Solicitarea Iranului de a construi această bază navală evidențiază modul în care țările regionale caută să profite de războiul civil de 10 luni din Sudan, pentru a obține un punct de sprijin în această țară aflată la răscrucea strategică dintre Orientul Mijlociu și țările din Africa subsahariană, cu o coastă la Marea Roșie de aproximativ 650 de kilometri.

Armata sudaneză se luptă cu Forțele de Sprijin Rapid (paramilitare), conduse de generalul-locotenent Mohamed Hamdan Dagalo (Hemedti), de la jumătatea lunii aprilie. Conflictul a dus la moartea a zeci de mii de persoane, a strămutat milioane de persoane și a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Mohammed a spus: "Sudanul a cumpărat drone din Iran pentru că aveam nevoie de arme mai precise pentru a reduce pierderile de vieți omenești și pentru a respecta dreptul internațional umanitar". Aceste drone explozive l-au ajutat pe Al-Burhan să obțină o oarecare victorie, după pierderile pe care le-a suferit din cauza Forțelor de Sprijin Rapid, potrivit oficialilor și analiștilor regionali.

În ultimele săptămâni, guvernul a recăpătat controlul asupra unor zone importante din Khartoum și Omdurman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel