Iranul a furnizat Rusiei doar rachetele Fath-360. Lansatoarele mobile necesare operării acestora nu au ieșit până acum din țară

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres

Iranul nu a furnizat Rusiei și lansatoarele mobile odată cu rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune despre care s-a vorbit intens la începutul acestei luni, după cum a informat Reuters care citează trei surse apropiate de subiect.

Un diplomat european, un oficial european din serviciile secrete și un oficial american au confirmat această informație și au recunoscut că nu este foarte clar de ce Iranul nu a furnizat și lansatoarele rachetelor Fath-360, ridicând astfel întrebări despre când și dacă acestea din urmă vor fi operaționale.

Oficialul european din serviciile de informații, care, ca și celelalte surse, a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat, fără a detalia, că chiar nu se aștepta ca Iranul să furnizeze și lansatoarele pentru rachete.

Potrivit Reuters, doi experți au susținut că ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost trimise Rusiei. O explicație este că Rusia ar putea intenționa să modifice platformele mobile pentru a transporta rachetele în condițiile geografice specifice zonei din estul Europei, iar o alta este că, prin reținerea lansatoarelor, Iranul lasă spațiu pentru noi discuții cu puterile occidentale privind reducerea tensiunilor.

Reamintim că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 10 septembrie că Iranul a livrat Rusiei rachete Fath-360, iar armata rusă „probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina”.

Racheta ar reprezenta o provocare suplimentară pentru Ucraina, care este nevoită să își adapteze constant apărarea antiaeriană la tehnicile de lovire ale forțelor ruse. Agenția de presă semi-oficială a Iranului, Fars, susține că racheta se deplasează cu o viteză de peste 4 Mach atunci când se apropie de țintă.

Blinken a remarcat că rachetele Fath-360, cu o rază de acțiune de până la 120 km, vor fi folosite de ruși împotriva țintelor din zona tactică a operațiilor, permițând astfel Rusiei să-și economisească rachetele cu rază medie și mare de acțiune, mai valoroase. Oficialul american nu a putut declara însă câte rachete Fath-360 a furnizat Iranul Rusiei și nici când au fost acestea trimise.

Pe de altă parte, Fabian Hinz, expert în rachete iraniene la Institutul Internațional de Studii Strategice, susține că rachetele balistice iraniene necesită lansatoare special concepute pentru a fi lansate.

Potrivit lui Hinz, unul dintre motivele pentru care Iranul nu a trimis lansatoare poate fi că platformele de lansare sunt camioane civile pe care Iranul le-a modificat pentru a lansa aceste rachete și alte rachete, iar aceste vehicule nu sunt suficient de robuste pentru a opera pe teren accidentat în condițiile iernilor aspre din Ucraina.

Iranul modifică camioanele produse de Mercedes și alte companii și le transformă în platforme mobile de lansare a rachetelor ușor deghizate, a precizat expertul care apreciază că Rusia și-ar putea modifica propriile vehicule militare de calitate în acest scop.

David Albright, un fost inspector al ONU care conduce Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, a remarcat că noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, și alți oficiali iranieni se vor întâlni cu oficiali europeni în cadrul Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare, la New York, pentru a testa potențialul diplomației privind programul nuclear al Teheranului, tensiunile regionale și alte dispute.

„S-ar putea ca Iranul să rețină lansatoarele pentru a oferi puțin spațiu pentru aceste discuții”, a declarat acesta. „Se poate imagina că, dacă va ploua cu rachete iraniene, va exista o condamnare din partea Adunării Generale”. Acesta a rămas însă sceptic cu privire la orice progres în această direcție, fiind neîncrezător că Iranul va face compromisurile necesare.

Teheranul neagă că a furnizat Moscovei rachetele sau miile de drone pe care Kievul și oficialii occidentali au declarat în repetate rânduri că Rusia le folosește împotriva țintelor militare și pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv rețeaua electrică a Ucrainei.

La rândul său, Kremlinul a refuzat să confirme primirea rachetelor, dar a subliniat că în cadrul cooperării sale cu Iranul sunt incluse „cele mai sensibile zone”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel