Iranul a dezvăluit cum a pregătit atacul asupra Israelului (Video): Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) au iniţiat lansarea rachetelor dintr-o bază militară subterană

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Noi imagini arată cum Iranul a pregătit rachete balistice pentru operațiunea „True Promise-2” îndreptată împotriva Israelului.
Noi imagini arată cum Iranul a pregătit rachete balistice pentru operațiunea „True Promise-2” îndreptată împotriva Israelului.

Imagini difuzate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) arată rachete transferate din baze subterane pentru a fi utilizate în cadrul unei acțiuni de răzbunare a Iranului împotriva Israelului, denumită ''Operation True Promise II''. IRGC a susținut că atacul a inclus rachete hipersonice Fattah care au avut nevoie de 12 minute pentru a ajunge în Israel și că acestea au lovit cu succes ținte, inclusiv trei baze aeriene israeliene și sediul agenției de spionaj Mossad. Cu toate acestea, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că majoritatea rachetelor au fost „interceptate de Israel și de o coaliție defensivă condusă de Statele Unite” și că a existat un „număr mic de impacturi” în centrul și sudul Israelului.

 

Youtube video image

O înregistrare video recent publicată pe reţele de socializare dezvăluie pregătirile Iranului pentru atacul cu rachete din 1 octombrie. Se poate observa că lansarea rachetelor a fost pregătită într-o facilitate militară subterană.

Analiştii OSINT care au analizat imaginile susţin că pot fi observate rachete Ghadr, împreună cu ceea ce par a fi rachete Kheybarshekan sau Fattah-1, pregătite pentru lansare.

Potrivit rapoartelor IDF, Iranul a lansat 181 de rachete balistice spre Israel marțea trecută, iar sistemul de apărare aeriană al IDF a interceptat majoritatea acestora. Statele Unite, cu ajutorul distrugătoarelor lor, au interceptat 12 rachete, conform rapoartelor publicate de americani. Aceasta înseamnă că iranienii au lansat aproximativ 200 de rachete, câteva dintre ele căzând pe parcurs în Iran și Irak.

O rachetă balistică cu o rază de acțiune de 1 500 până la 2 000 de kilometri este costisitoare. Estimările sugerează că iranienii au cheltuit cel puțin un milion de dolari pentru a produce fiecare rachetă și au folosit modele avansate precum Emad și Kheibar și chiar Fattah-1, despre care se spune că este hipersonică - ceea ce înseamnă că poate zbura și manevra la viteze care depășesc de cinci ori viteza sunetului - în încercarea de a înșela sistemele de apărare aeriană care încearcă să o intercepteze.

Aproximativ 200 de milioane de dolari reprezintă o sumă considerabilă pentru un baraj de rachete și, cu siguranță, nu o parte nesemnificativă din arsenalul de rachete al Iranului. Cu toate acestea, din punctul de vedere al Teheranului, aceasta reprezintă o pagubă relativ minoră adusă finanțelor sale. 

Potrivit unui raport Reuters, Iranul a reușit, chiar și sub sancțiunile internaționale, să exporte petrol în valoare de 35 de miliarde de dolari anual. Acest baraj de rachete i-a costat echivalentul a doar două zile de exporturi.

 

„Apărarea este mai scumpă decât ofensiva": Costul atacului cu rachete al Iranului și al apărării Israelului

 

Unul dintre conceptele care au apărut în discursul militar și public de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas este „economia rachetelor” - Nu este suficient să ai cea mai bună rachetă sau bombă; trebuie, de asemenea, să menții un stoc suficient de mare pentru a-ți satisface nevoile și capacitatea de a reface acel stoc în cazul unui război prelungit.

Chiar și în cazul dezvoltării de arme care pot zbura cu viteze de mii de kilometri pe oră, înarmate cu focoase și senzori sofisticați, un arsenal militar de succes se poate reduce la aspecte de natură financiară. 

Regula nescrisă este că racheta interceptoare costă întotdeauna mai mult decât racheta interceptată. Apărarea este mai scumpă decât ofensiva. 

Problema costurilor este cea care a motivat dezvoltarea sistemului de interceptare cu laser Iron Beam, care este în prezent dezvoltat de Ministerul israelian al Apărării și compania Rafael.

Se așteaptă ca primele sisteme cu laser operaționale să fie livrate către Forțele de Apărare Israeliene până la sfârșitul anului 2025. În loc să utilizeze o rachetă care costă aproximativ 100 000 de dolari, laserul poate doborî rachete la un cost de doar câțiva dolari - în esență, prețul pentru energia electrică utilizată.

Ca răspuns la rachetele iraniene, forțele aeriene israeliene au lansat rachetele Arrow-2 și Arrow-3 produse de Israel Aerospace Industries. IDF nu a dezvăluit câte rachete Arrow au fost utilizate și nici dacă a fost necesară și utilizarea sistemelor David's Sling sau Iron Dome pentru a intercepta fragmente mai mari sau părți ale rachetelor iraniene care nu sunt focoase, dar care ar putea totuși provoca daune secundare.

Vechea rachetă Arrow-2, care își interceptează ținta la altitudini de zeci de kilometri în atmosferă, costă aproximativ 3 milioane de dolari. Racheta mai nouă Arrow-3, care interceptează rachete balistice în spațiu la distanțe mai mari de frontierele israeliene, costă aproximativ 2 milioane de dolari.

Cu toate acestea, chiar dacă ar fi utilizate aproximativ 180 de rachete Arrow, utilizând ambele tipuri, costul interceptării ar fi de aproximativ 450 de milioane de dolari - mai mult decât dublu față de costul barajului de rachete iranian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel