Publicitate
Nayef Al-Shammari a declarat că "bugetul fiscal pe anul 2021 include alocări pentru a furniza forțelor armate echipamente moderne, pentru a ține pasul cu dezvoltarea din armatele lumii și că comitetul a avut o serie de întâlniri cu ministrul apărării și cu comandantul apărării aeriene pe această temă".
Contractul se derulează sub jurisdicția exclusivă a Ministerului Apărării, iar prin intermediul Departamentului Echipare și Armament vor fi monitorizate toate contractele similare.
În ianuarie 2021, purtătorul de cuvânt al comandantului-șef al Forțelor Armate irakiene, generalul maior Yahya Rasool, a subliniat nevoia țării sale de a crește capacitățile de apărare aeriană, menționând că "nu există veto asupra înarmării armatei irakiene". Rasool a subliniat că "forțele armate irakiene monitorizează escaladarea din regiune, iar suveranitatea Irakului este o linie roșie pentru armată".
"Wall Street Journal" a relatat anterior, citând parlamentari irakieni, că Executivul irakian are în vedere să avanseze discuțiile privind achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, dar Departamentul de Stat al SUA a anunțat că ar putea impune sancțiuni Bagdadului dacă decide să cumpere sisteme rusești.
"Îi sfătuim pe partenerii noștri din Irak să se abțină de la achiziționarea sistemului S-400, deoarece acest lucru ar putea determina Statele Unite ale Americii să impună sancțiuni guvernului irakian", a declarat (ianuarie 2021) Joy Hood, adjunct al secretarului de stat pentru afaceri în Orientul Mijlociu, într-o discurs la Institutul din Washington pentru Studii în Orientul Mijlociu".
Irakul încearcă să cumpere sisteme de apărare aeriană rusești din 2017, însă amenințarea cu sancțiuni economice din partea Statelor Unite împiedică negocierile. În 2020, Moscova și-a afirmat în repetate rânduri disponibilitatea de a satisface cererile Irakului în ceea ce privește armamentul și cooperarea militară.
În ultimii ani, Rusia a furnizat Irakului aruncătorul greu cu flacără TOS-1A "Solntsepek", elicoptere de atac Mi-35 și Mi-28NA, avioane Su-25, tancuri T-90 și sistemul de rachete de apărare antiaeriană Pantsir-S1.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News