Mai multe surse politice şi diplomatice au confirmat pentru France Presse că secretarul de stat american Mike Pompeo a dat săptămâna trecută un ultimatum Irakului: ori încetează atacurile - în special tirurile cu rachete - împotriva ambasadei americane din Bagdad, ori Washingtonul îşi închide misiunea diplomatică şi îi evacuează pe cei 3.000 de soldaţi şi pe diplomaţi.
'Irakul vrea să asigure supremaţia legii, monopolul statului asupra deţinerii de arme, protejarea misiunilor străine şi a clădirilor diplomatice', a spus Kadhimi la întâlnirea cu 25 de ambasadori şi însărcinaţi cu afaceri, a indicat biroul său într-un comunicat de presă. 'Cei care comit atacuri asupra misiunilor străine încearcă să destabilizeze Irakul şi să saboteze relaţiile sale regionale şi internaţionale', a mai afirmat premierul.
Bagdadul nu 'este încântat' că Washingtonul ameninţă să-şi închidă ambasada şi să-şi retragă militarii şi diplomaţii din Irak, întrucât o astfel de retragere ar fi 'periculoasă', a reacţionat miercuri şi ministrul irakian de externe Fouad Hussein, citat de AFP. 'O retragere americană ar putea duce la retragerea' mai multor alte ţări, de asemenea angajate în lupta împotriva Statului Islamic (SI), ceea ce ar fi 'periculos, deoarece Statul Islamic ameninţă Irakul, la fel şi întreaga regiune', a spus el în continuare. 'Sperăm că SUA vor reveni asupra deciziei lor', pentru moment 'preliminară', a adăugat şeful diplomaţiei irakiene.
'Unii la Washington evocă Benghazi, dar este o comparaţie eronată, aşa cum această decizie este o greşeală', a menţionat ministrul irakian, referindu-se la uciderea a patru americani, între care ambasadorul, într-un atac împotriva reprezentanţei SUA la Benghazi, în Libia, în 2012, transmite Agerpres.
Zeci de atacuri asupra Ambasadei SUA din Bagdad
Din octombrie 2019 până în iulie 2020, circa 40 de atacuri cu rachete au vizat ambasada americană şi baze irakiene care adăpostesc soldaţi americani. 'A ataca ambasade înseamnă a ataca guvernul, întrucât acesta este responsabil de protejarea lor', a apreciat şeful diplomaţiei irakiene.
Atacurile împotriva intereselor americane sunt de câteva luni revendicate de grupări obscure care spun că acţionează pentru a-l alunga pe 'ocupantul american' din Irak, dar în spatele lor se află partide şi facţiuni armate pro-iraniene instalate în peisajul politic irakian după căderea lui Saddam Hussein în 2003. Aceste grupări sunt angajate într-o confruntare înverşunată cu guvernul Kadhimi, prins între aliaţii săi americani şi iranieni şi care este perceput mai pro-Washington decât predecesorul său. 'Ne-am exprimat profunda preocupare faţă de creşterea numărului şi complexitatea atacurilor împotriva sediilor diplomatice în Irak', menţionează cei 25 de diplomaţi într-un comunicat comun, în care ei salută angajamentul premierului Kadhimi şi al guvernului său de a lua măsuri pentru a răspunde acestor preocupări.
Ambasadorul american la Bagdad a participat la întâlnirea cu şeful guvernului irakian, rezultă din declaraţia comună a celor 25 de diplomaţi străini.
Citește și: Trei rachete Katiușa au lovit în plin Ambasada SUA din Bagdad
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News