Solidaritate, dialog și cooperare sunt principalele direcții pe care aliații trebuie să marșeze dacă vor o securitate îmbunătățită în Flancul Estic, mai arată președintele Iohannis.
”Trebuie să spun că mă bucur foarte mult că Flancul estic este acum mai puternic, este mai lung. Iar Suedia și Finlanda sunt bine reprezentate aici, la fel și NATO, la cel mai înalt nivel. Ce poate merge prost? Nimic”, și-a început discursul de la B9 președintele Klaus Iohannis.
Lăsând la o parte remarca de final - cu care nu prea poți fi de acord, având în vedere situația regională de o instabilitate fără precedent în ultimii 80 de ani - extinderea Alianței este o îmbunătățire majoră a posturii NATO de apărare și descurajare.
Apropo de lucruri care pot merge prost, președintele Ungariei nu a venit la summitul B9, fiind trimis doar ambasadorul Ungariei la Riga.
Mai mult, pentru prima dată de când formatul a fost stabilit în 2015, Summitul nu se va încheia cu o declarație comună a celor nouă țări. În schimb, va fi emisă o declarație în numele președinților Letoniei, României și Poloniei, care găzduiesc în comun reuniunea de la Riga, a declarat luni pentru Reuters un purtător de cuvânt al președintelui leton Edgars Rinkevics.
Totuși, Summit-ul B9 de la Riga va constitui unul dintre evenimentele importante de pregătire pentru viitorul Summit de la Washington al tuturor statelor membre NATO.
”Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune”, mai arată președintele României, care remarcă faptul că Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Rusia, principalul pericol
Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană, arată președintele României.
Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator.
De aceea trebuie să rămânem concentrați pe:
Îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați.
Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie.
Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News