Iohannis: Rămân un susținător puternic al extinderii UE. Cooperarea dintre România și R. Moldova a atins un nivel fără precedent

Darius Muresan |
Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în timpul unei vizite efectuate la București de către Maia Sandu în vara anului 2022. Foto: Administrația Prezidențială a României
Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în timpul unei vizite efectuate la București de către Maia Sandu în vara anului 2022. Foto: Administrația Prezidențială a României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, subliniind că România rămâne angajată în sprijinirea parcursului european al Ucrainei şi Republicii Moldova.

"Am fost şi voi rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, având în vedere puterea transformatoare şi abilitatea acestei politici de a uni ţări şi popoare în jurul valorilor şi al principiilor europene, în beneficiul tuturor. Avem nevoie de un calendar ambiţios şi previzibil pentru partenerii implicaţi în procesul de extindere, atât din Europa de Est, cât şi din Balcanii de Vest, desfăşurat pe baza meritelor proprii ale statelor candidate.

România a susţinut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, şi vom rămâne angajaţi în sprijinirea parcursului european al acestor ţări", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Potrivit şefului statului, cooperarea bilaterală cu Republica Moldova a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie.

El a arătat că a promovat şi o relaţie constructivă şi principială cu Ucraina.

"Încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară şi a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul Ucrainei. Păstrez cu preşedintele Zelenski un contact apropiat, existând un schimb aprofundat de evaluări şi idei cu orice prilej", a spus Iohannis.

El a afirmat că România, ca vecin al Ucrainei şi stat riveran la Marea Neagră, se află în prima linie a războiului declanşat de Rusia împotriva acestei ţări.

"Pe palierul de securitate şi apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv şi de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate şi de stabilitate. Date fiind deciziile luate la Summiturile NATO la care am reprezentat ţara noastră în ultimii 10 ani, putem spune fără urmă de ezitare că România beneficiază în prezent de cel mai înalt grad de apărare şi protecţie din întreaga noastră istorie. Trebuie să continuaţi demersurile necesare menite să asigure securitatea României!", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat un moment-cheie, în 2022, când a fost adoptat un nou Concept Strategic al NATO, care, la iniţiativa României, consacră importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

"Începând cu 2015, am reuşit să asigurăm progrese considerabile privind creşterea bugetului Apărării, ajungând în 2024 la 2,5% din PIB, precum şi în ceea ce priveşte înzestrarea şi modernizarea forţelor armate. Recent încheiatul Summit NATO de la Washington, care a marcat 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi 20 de ani de la aderarea României, a reconfirmat angajamentul Aliat pentru continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare şi reasigurare, precum şi de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră", a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, ca pilon esenţial al politicii externe a României, afirmând că a devenit în această perioadă mai robust şi a dobândit mai multă substanţă.

Pe de altă parte, şeful statului a menţionat că în cei zece ani de mandat a fost acordată o atenţie deosebită consolidării parteneriatelor şi relaţiilor strategice bilaterale cu statele de care "ne apropie valori şi interese comune", precum Germania, Franţa, Spania, Italia, Polonia.

"Am menţinut raporturi privilegiate cu Marea Britanie şi Turcia, iar în perioada 2020-2024 am încheiat trei noi parteneriate strategice, cu Bulgaria, Japonia şi Georgia. Cu statele baltice şi cu alte state din zona central şi est-europeană avem preocupări şi interese comune, o parte dintre acestea le reflectăm în mesaje şi abordări comune, inclusiv în Formatul Bucureşti 9. Regiunea Balcanilor de Vest rămâne printre priorităţile acţiunii diplomatice a României, atât din perspectiva relaţiilor bilaterale, cât şi din perspectiva procesului de integrare europeană", a adăugat el.

Iohannis a afirmat şi că acţiunea globală a României a dobândit, în ultimii ani, o relevanţă aparte, fiind acordată o atenţie sporită cooperării cu state din Asia, Africa şi America Latină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel