Armata română. Klaus Iohannis nu exclude o creștere a procentului din PIB alocat apărării

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

România se află printre membrii Alianței care au atins deja pragul de 2.5% din PIB, fonduri alocate apărării, iar președintele Iohannis nu exclude o creștere a acestui procent.

”Summitul care începe astăzi, la Vilnius, reprezintă și un moment al deciziilor importante și al premierelor în postura Aliată și în relația NATO cu partenerii, a declarat președintele României.

La Vilnius, România are ca obiective:

  • implementarea conceptului de Apărare Înaintată, concept anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere. 

  • Adoptarea Planurilor de Apărare Regională ale Alianței,

  • implicarea sporită a aliaților NATO în regiunea Mării Negre

  • susținerea fermă a integrării Ucrainei în NATO printr-un ”un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță”. De asemenea, România susține renunțarea la planului de acțiuni - MAP - pentru aderarea Ucrainei.

  • investițiile în apărare, necesar pentru a consolida așa-numitul Defence Pledge (alocarea pentru apărare a minim 2% din PIB).

Referitor la investițiile din domeniul apărării, Președintele Iohannis a ținut să precizeze că România a realizat un set întreg de investiții. ”Avem o dotare mult superioară. Avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot, în toate bazele noastre”, arată Iohannis.

Președintele a punctat că România a atins încă din 2016 ținta de 2% din PIB, sumă alocată apărării, iar în acest an am trecut de 2,5% din PIB.

Mai mult șeful statului anticipează o creștere a pragului: ”Din acest an am trecut la 2,5% din PIB și așa vom rămâne, ba chiar este posibil să creștem în următorii ani. (Procentul de) 2% nu trebuie să fie plafonul, ci trebuie să fie baza de la care se pornește când vorbim despre alocarea de resurse bugetare pentru Apărare. 

 

Prezența NATO în România

Referitor la prezența NATO de pe teritoriul României, președintele a subliniat că țara noastră pregătește infrastructura pentru a putea găzdui trupe și echipamente NATO la nivel de brigadă.  ”Însă nu va fi o prezență militară permanentă la nivel de brigadă. Va fi o prezență militară pregătită pentru orice moment și în momentul în care va fi nevoie efectiv de prezența fizică în România sau în alt spațiu unde avem grupuri similare, acest lucru se va întâmpla foarte repede”, arată președintele.

Iohannis a adăugat că ”Franța este națiune-cadru, dar avem și alți aliați care, practic, vor fi prezenți tot timpul pe teritoriul României”, pe bază rotațională (n.r.). 

”România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staționată sub formă de battle group - grup de luptă, deci măsuri foarte, foarte importante. Și cred că România va obține încă mai mult, o atenție sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Moldova, care este foarte vulnerabilă”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel