Iohannis merge la Riga pentru Summitul B9. Punct principal pe agendă - măsurile de consolidare a Flancului Estic, inclusiv susținerea Republicii Moldova

Președintele polonez Andrzej Duda, împreună cu Klaus Iohannis, președintele României, în timpul Summitului B9 de la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Președintele polonez Andrzej Duda, împreună cu Klaus Iohannis, președintele României, în timpul Summitului B9 de la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, pleacă marți în Letonia, la Summitul Formatului București 9 (B9).

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București, în cadrul reuniunii, liderul de la Cotroceni va reitera necesitatea continuării măsurilor de sprijin pentru partenerii cei mai expuși din regiune, precum Republica Moldova.

Klaus Iohannis va coprezida summitul alături de președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda. La eveniment va participa, de asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței.

Liderii vor avea, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore și principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina.

Agenda discuțiilor va viza, astfel, continuarea implementării deciziilor Aliate adoptate în cadrul celor mai recente Summituri NATO, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru Apărare, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Totodată, președintele României va pleda, în acest context, pentru o atenție sporită asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, adaptată evoluțiilor din ultima perioadă, și importanței strategice a acestei zone pentru securitatea Aliaților, care a fost consacrată în Conceptul Strategic al NATO din 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel