Iohannis mai are timp o lună dacă va dori să fie propunerea României de comisar european. Ursula von der Leyen a cerut două nume

Darius Muresan |
Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis. Photo source: Inquam Photos / George Călin
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis. Photo source: Inquam Photos / George Călin

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut joi țărilor membre să propună fiecare câte doi candidați - un bărbat și o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar până la data de 30 august, informează Agerpres, care citează France Presse.

Fiecare stat membru al UE are un reprezentant în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a executivului european pentru un mandat de cinci ani.

Reconfirmată recent pentru un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat că dorește ca fiecare țară să propună un bărbat și o femeie pentru funcția de comisar european atribuită fiecărui stat.

„Singura excepție este atunci când un comisar în exercițiu rămâne” și în viitorul executiv UE, a explicat politiciana germană, accentuând că obiectivul este să existe paritate între bărbați și femei în Colegiul comisarilor.

Ursula von der Leyen intenționează să înceapă interviurile cu candidații la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidații selecționați va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, iar întreaga Comisie va trebui să obțină votul eurodeputaților.

Mai mulți comisari europeni doresc să rămână în viitoarea Comisie, printre care grecul Margaritis Schinas, belgianul Didier Reynders și olandezul Wopke Hoekstra, acesta din urmă fiind susținut oficial de guvernul olandez.

În unele țări, precum Belgia și Franța, situația este complicată de absența unui guvern cu atribuții depline.

La sfârșitul lunii iunie, președintele Emmanuel Macron a declarat la Bruxelles că dorește să îl păstreze pe actualul comisar european Thierry Breton și în viitoarea Comisie.

Însă există o dezbatere juridică privind cine ar trebui să facă această nominalizare, având în vedere că recentele alegeri legislative din Franța nu au dus la o majoritate parlamentară, ceea ce împiedică formarea unui nou guvern.

Marți, Emmanuel Macron și-a exprimat intenția de a numi noul guvern înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris, adică până la „jumătatea lunii august”.

 

În România premierul Ciolacu nu îl vrea pe președintele Klaus Iohannis comisar european

 

Premierul Marcel Ciolacu, cel care va numi noul comisar european, a declarat la postul de televiziune România TV că nu consideră că actualul președinte Klaus Iohannis ar putea fi propunerea Guvernului. 

"Nu am avut niciodată o discuţie cu preşedintele Iohannis pentru un eventual mandat de comisar. Dar, vă spun fără nicio reţinere, nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar ", a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă nominalizarea va fi europarlamentarul Mihai Tudose, pentru portofoliul Economie, el a spus că trebuie văzut întâi portofoliul care va reveni României.

"Haideţi să vedem portofoliul exact pe care o să-l negociem. E o procedură nu tocmai simplă. A cerut doamna Ursula şi bărbat şi femeie. Dânsa va avea şi un interviu propriu cu cei nominalizaţi, mi se pare foarte corect. Deci, haideţi să vedem portofoliul. Este un candidat serios Mihai Tudose pentru zona de economie. E şi om politic, are şi experienţă, e unul dintre candidaţi. Sunt mai mulţi colegi, nu vreau să intru în toate detaliile pentru că suntem în mijlocul unei negocieri. Plus că la noi, ca întotdeauna, e o struţo-cămilă, eu nominalizez, domnul preşedinte negociează în cadrul Consiliului ", a declarat Ciolacu.

El a precizat că nominalizarea ar urma să se producă în perioada septembrie-octombrie. A

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel