Iohannis: Interferența străină în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost găsită ulterior. Am avut sprijin consistent de la parteneri strategici

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.

Președintele Iohannis a explicat care au fost circumstanțele în care s-au desfășurat alegerile. Președintele a declarat că nu face pe nimeni culpabil și a subliniat că acțiunile Rusiei au fost foarte ”subtile”, iar instituțiile abilitate din România nu au sesizat aceste interferențe decât după alegeri.

Practic, campania de dezinformare a Rusiei a fost atât de subtilă, încât mare parte din ce s-a întâmplat a fost observat după încheierea primului tur de scrutin.

România reușit să identifice ingerințele în campania electorală cu ajutorul structurilor de informații din alte state. ”Am sprijin consistent de la parteneri strategici”.

Cum au acționat rușii?

Este aproape imposibil de găsit conexiunile cu sursele rusești. Serverele au fost bine camuflate, fiind conectate, practic, în cascadă pentru a li se pierde urma.

”Noi știm ce s-a întâmplat, dar este complicat să desemnăm direct Rusia. În cyberspace a fost foarte complicat de a atribui Rusiei vina pentru atacurile cibernetice. Dar astfel de atacuri au o asemenea complexitate, astfel încât e clar că doar actori statali pot realiza astfel de acțiuni, iar în acest caz a a fost Rusia”, a explicat Iohannis, care a răspuns că acesta a fost motivul pentru care ambasadorul Rusiei la București nu a fost convocat la MAE român.

De asemenea, TikTok a ignorat instrucțiunile AEP și a permis desfășurarea campaniei doar pentru un singur candidat, chiar în weekend-ul desfășurării alegerilor, favorizând net candidatul. Este o încălcare gravă a legislației, dar întrucât această rețea nu are baza în România sau Europe, ci în China, nu am avut niciun instrument să constrângă rețeaua.

Imixtiunea Rusiei este o amenințare la adresa întregii Europe. Sper ca oficialii europeni să înțeleagă gravitatea acestei imixtiuni.

”Acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României, ci la adresa democrațiilor și a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate țările sunt expuse acestui risc”.

Este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerințelor străine și atacurilor hibride din partea Rusiei, pentru a ne apăra și pentru a preveni aceste ingerințe”.

”Trebuie să adaptăm și să dezvoltăm de urgență instrumente și mecanisme. Nu putem să rămânem doar la nivelul hai să discutăm cum să rezolvăm”, a subliniat Iohannis.

Youtube video image

 

Republica Moldova are nevoie în continuare de sprijinul nostru

 

"Uniunea Europeană trebuie să rămână implicată îndeaproape în toate chestiunile care privesc securitatea noastră a Uniunii Europene. În acest context, voi accentua și faptul că Republica Moldova are nevoie în continuare de sprijinul nostru pentru a spori rezilența și stabilitatea țării și pentru eforturile sale de reformă pe calea sa europeană, inclusiv prin implementarea planului de creștere pentru Moldova, așa se numește. Vom adopta mâine concluzie ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Republica Moldova pe aceste paliere, inclusiv ale securității energetice".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel