Iohannis, după reuniunea CE: Nu credem în scenariul intervenției militare a Rusiei în Belarus

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Președintele român Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European în regim de videoconferință, subiectul principal fiind situația din Belarus.

La începutul conferinței pe care a avut-o azi la Palatul Cotroceni, președintele României a transmis că fraudarea alegerilor din Belarus reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene.

"În intervenţia pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidenţiale (n.r. - din Belarus), reprimarea violentă a protestelor, tratamentele inumane la care au fost supuşi cetăţenii reţinuţi nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violenţelor împotriva protestatarilor paşnici, precum şi eliberarea persoanelor deţinute ilegal. Este necesară demararea unor investigaţii transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovaţi să fie traşi la răspundere", a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă s-a luat în calcul o intervenție militară a Rusiei în Belarus, președintele României a precizat că nu s-a luat în calcul un asemenea scenariu. Klaus Iohannis a transmis că singurele soluții pentru stabilizarea situației rămân cele diplomatice.

„Nu considerăm că acest scenariu (n.r. - intervenția militară a Rusiei în Belarus) este unul care se va întâmpla. E foarte clar că situația din Belarus e îngrijorătoare, e îngrijorătoare pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice și cele care se găsesc prin discuții calme și aplicate. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o interventie din exterior. Nu ne așteptăm la o astfel de intervenție de nicio parte”, a conchis Klaus Iohannis.

Amintim că azi, Moscova a anunțat că nu este nevoie ca Rusia să ajute Belarusul militar sau în alt fel, în contextul tulburărilor privind contestatele alegeri prezidenţiale de la 9 august, şi că nici Belarusul nu vede nevoia unui astfel de sprijin din partea Moscovei.

Situația din Belarus e extrem de tensionată după ce protestele împotriva președnitelui Aleksandr Lukașenko s-au intensificat după ce acesta a câștigat alegerile cu 80%. Occidentul nu recunoaște scrutinul, regimul autoritar din Minsk fiind acuzat că a fraudat alegerile. În urma protestelor, mai mulți manifestanți și-au pierdut viața. Pe de altă parte, Lukaşenko a respins în mod repetat ideea plecării de la putere, deşi luni, într-o încercare de a calma spiritele, a spus că ar fi dispus să plece după votarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, dar a avertizat că în niciun caz 'la presiunea străzii'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel