Iohannis, despre înzestrarea cu rachete anti-navă NSM: S-au făcut progrese pentru retehnologizarea apărării de coastă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
 Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy
Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy

În discursul său cu ocazia Zilei Marinei în timpul evenimentului desfășurat în Portul Constanța, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre rolul Forțelor Navale în Armata României și a amintit de „retehnologizarea apărării de coastă”, făcând referire la contractul pentru sisteme cu rachete anti-navă semnat în luna aprilie a acestui an.

Publicitate

Președintele României a subliniat că „regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice”.

 

România are nevoie de o armată puternică pentru a fi un actor în ceea ce privește securitatea regională

 

2. Președinte... (klaus-iohannis_08300000.jpg)

Președintele Klaus Iohannis, în timpul discursului de Ziua Marinei în 2021. Sursă foto: Administrația Prezidențială

„Am acționat cu hotărâre politic, diplomatic și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre drept una de interes major nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică și am reușit, astfel, consolidarea securității regionale.  Relevanța strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică este astăzi o certitudine. 

O dovedesc și proiectele regionale precum Formatul București, cunoscut și ca Formatul B9, și Inițiativa celor Trei Mări, care s-au maturizat și evoluează cu succes în beneficiul securității și prosperității României”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a reiterat că fără o armată puternică România nu își poate menține statutul de „actor relevant” în ceea ce privește securitatea regională iar „o armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite”.

Președintele României a făcut totodată referire și la contractul semnat pentru instalații mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă.

 

Demararea programului pentru achiziționarea bateriilor de coastă

 

„Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale. 

O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. 

S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii”, a precizat Klaus Iohannis.

„Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți! Departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea aflați în situații dificile care vă pun la încercare rezistența și tenacitatea, ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria de a garanta siguranța cetățenilor noștri. 

Apărarea și protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calități ale marinarilor noștri”, s-a adresat președintele României, marinarilor români, cu ocazia Zilei Marinei.

 

Despre bateriile de coastă NSM pe care le va achiziționa România

 

Achiziționarea sistemelor de baterii de coastă americane NSM face parte din programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Sistemele vor fi livrate începând din anul acesta. Producătorul american va alege o companie de apărare din România pentru a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței.

Potrivit MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel