”Investments in a Safer Future” s-a desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2021 și a reunit cadeți de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Activitățile desfășurate au avut drept obiectiv evaluarea atât a nivelului de cunoștințe privind activitatea NATO, cât și a gradului de vulnerabilitate la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice și coeziunea la nivelul NATO.
La evenimentul de prezentare au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, ai corpului diplomatic de la București, ai Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, precum și ai mediului academic, ai mass-media și experți independenți.
”Investments in a Safer Future este un proiect cu rezultate importante pentru Armata României, în contextul în care cresc amenințările hibride, iar agresiunile de tip informațional reprezintă o componentă importantă al acestor tip de amenințări. Asigurarea suportului civil pentru Armată și pentru valorile NATO devine crucială în acest context dificil.” a spus General de flotilă aeriană Eugen Mavriş, Șeful Direcției Instruire și Doctrină, Statul Major al Apărării.
Conferința din 28 ianuarie a avut în vedere descrierea metodelor folosite pentru a obține rezultate în îmbunătățirea nivelului de cunoștințe al tinerilor privind activitatea NATO și modul său de funcționare, dezvoltarea unui aparat critic pentru gestionarea fluxului masiv de informații și identificarea informațiilor false.
”Un exemplu valoros al cooperării între mediul academic civil și militar, dar și între mediul academic și zona de expertiză non-guvernamentală, proiectul reprezintă o contribuție consistentă la creșterea rezilienței societale în față agresiunilor de tip informațional, pe segmentul tinerei generații, și are potețialul de a fi replicat la nivelul mai multor instituții de invățământ civil și militar”, a menționat dl. George Scutaru, Director General al New Strategy Center.
Rectorul Universității de Vest din Timișora, dl. Marilen Pirtea a subliniat că ”studenții de la UVT au reacționat pozitiv la această inițiativă și au apreciat efortul colegilor militari. Universitatea noastră are toată disponibilitatea de a se implica și pe viitor în proiecte de acest gen, în parteneriat cu ceilalți membri ai consorțiului și alte universități civile și militare. Proiectul are potențialul clar de a contribui la educarea viitorilor lideri politici și militari, pentru a face față provocărilor de securitate tot mai numeroase cu care se confruntă România și aliații săi”.
Succesul proiectului constă atât în îmbunătățirea cunoștințelor și percepției asupra NATO, a necesității investițiilor în apărare și al rolului pe care Armata României îl are în context aliat, dar și în ceea ce privește înțelegearea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și influența malignă a campaniilor de dezonformare ce fac parte din arsenalul de tehnici hibride folosite de Rusia.
“Pentru cadeții Academiei Forțelor Terestre a fost o experiență inedită și remarc entuziasmul lor, precum și seriozitatea cu care au tratat proiectul. Cred că au înțeles astfel cât de importantă este înțelegerea de către zonă civilă, de către cei ce fac parte din generația lor, a misiunilor pe care militarii le au, a valorilor pe care NATO le reprezintă și le apără”, a afirmat generalul de brigadă Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre.
Inițiativa este un proiect-pilot care poate fi implementat ca un model educațional de tip peer-to-peer, concentrat pe prioritățile politice și de comunicare ale NATO, conform unei strategii adaptate pentru tânăra generație. A fost lansat și un manual de bune practici, util altor organizații și instituții interesate la nivel național sau în cadrul NATO să replice proiectul Investments in a Safer Future.
Evenimentul s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanților.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News