Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA

Ucraina își lansează din ce în ce mai des dronele în adâncimea teritoriului rusesc, distrugând facilități militare și rafinării de petrol, au relatat surse occidentale la 14 ianuarie, după ce forțele armate ucrainene au lansat ceea ce au numit un atac „masiv” cu drone în mai multe regiuni din Rusia. Experții occidentali subliniază că ucrainenii au făcut progrese semnificative în ceea ce privește tehnologia sa și se află în prezent în fruntea producției de drone unice, care se disting prin raza lor de acțiune, precizie și ieftinire.

Aceste calități, împreună cu eficacitatea dovedită a armei, atrag investitori americani care sunt dispuși să investească în noi tehnologii în Ucraina, în ciuda faptului că țara se află în război, iar perspectiva de asistență din partea partenerilor occidentali rămâne vagă.

 

Kievul își proiectează forța militară la sute de kilometri de graniță, utilizând propriile sale arme


Potrivit New York Times, armata ucraineană nu a comentat recentele atacuri asupra Rusiei, dar o agenție guvernamentală, Centrul ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informațiilor, a declarat că șapte regiuni ale Rusiei au fost atacate și că țintele au inclus uzine de producție militară, precum și instalații de petrol și gaze.

Autoritățile ruse au raportat atacuri asupra instalațiilor militare, de gaze și petrol din Saratov, Tula, Engels și Kazan, precum și atacuri masive asupra rafinăriilor de petrol. De asemenea, au fost raportate explozii în regiunea de frontieră Briansk.

Ministerul rus al Apărării a comunicat marți că Ucraina a lansat peste 140 de drone, rachete americane cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS și rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Analiştii militari subliniază că atacurile recente, care s-au concentrat în principal în sud-vestul Rusiei și au vizat sectorul energetic al Rusiei, au demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul țării agresoare și mai ales cu arme produse pe plan local.

Aceste atacuri, potrivit New York Times, sunt deosebit de importante pentru Kiev, care „încearcă să își arate forța înainte de inaugurarea de săptămâna viitoarepre a mandatului ședintelui ales Donald Trump, pe fondul îngrijorărilor că Statele Unite și-ar putea reduce sprijinul pentru Ucraina”.

Ziarul amintește că Trump a promis să pună capăt rapid războiului, dar nu a precizat cum intenționează să facă acest lucru. Mulți în Ucraina se tem, scrie New York Times, că el ar putea face concesii președintelui rus Vladimir Putin care ar fi inacceptabile pentru Kiev.

 

Ucraina are acum un program de drone mult mai sofisticat decât Statele Unite

 

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat membrilor formatului Ramstein, un grup de coordonare pentru asistența acordată Ucrainei, cu un apel de a continua să sprijine Ucraina și după schimbarea puterii la Washington și de a menține „puterea noastră comună de apărare”, potrivit ziarului Defense One.

Zelenski a subliniat că Ucraina are în continuare nevoie de drone și alte muniții, menționând că este „mai rentabil să le producem în Ucraina decât oriunde altundeva”.

Ziarul amintește că luna trecută Ucraina a anunțat că și-a atins obiectivul de a construi mai mult de un milion de drone până la sfârșitul anului 2024.

Potrivit lui Bernard Hudson, fostul șef al direcției de combatere a terorismului din cadrul CIA, Ucraina a folosit în total 1,4 milioane de drone, care s-au dovedit a fi eficiente, cu o mare precizie și costuri reduse.

„Au dezvoltat drone care pot zbura mii de kilometri și pot atinge o țintă la câțiva centimetri”, a declarat Hudson lui Tucker Carlson, un fost jurnalist al Fox News.

Hudson a explicat că armele avansate dezvoltate și produse în Ucraina îi ajută pe ucraineni să-și depășească punctele slabe, provocând pagube forțelor armate ruse.

„Ucrainenii au distrus avioane rusești foarte scumpe și greu de înlocuit, bombardiere strategice care se aflau la aerodrom. Ar fi fost dificil să le lovească în aer, dar au decis să nu aștepte ca acele avioane să decoleze.

„Le vom lovi la sol, unde sunt extrem de vulnerabile”. Și, într-un mod similar, au reușit să distrugă tancuri care costă 2-3 milioane de dolari cu drone care costă o mie de dolari, a explicat fostul specialist CIA în emisiunea lui Tucker Carlson.

Potrivit lui Hudson, ucrainenii au dovedit că dronele lor maritime relativ ieftine, care costă aproximativ 250.000 de dolari, pot scufunda o navă în valoare de 50-60-100 de milioane de dolari.

„Ucraina are acum un program de drone mult mai sofisticat decât Statele Unite”, a concluzionat Hudson, fost șef al CIA în domeniul luptei antiteroriste, în emisiunea lui Tucker Carlson.

Guvernul ucrainean speră ca acest succes să atragă parteneri care să contribuie la finanțarea unei creșteri masive a producției sale de drone, extinzând totodată utilizarea acestora.

Potrivit lui Zelenski, citat de ziarul Defense One, în 2025, ucrainenii doresc să stabilească un record pentru numărul și calitatea dronelor proprii și a celor pe care Kievul le primește de la parteneri.

„Ne concentrăm pe dronele de care brigăzile noastre au nevoie pentru a ține linia frontului și pe dronele care sunt esențiale pentru securitate, cum ar fi dronele maritime și dronele concepute pentru a efectua atacuri asupra obiectivelor militare inamice și a infrastructurii de pe teritoriul acestora”, a declarat Zelenski, citat de publicația militară americană.

O serie de investitori americani lucrează deja cu Ucraina, după ce au văzut potențialul sectorului său de tehnologie militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel