New York Times relatează că noile informații analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean a efectuat anul trecut atacul asupra conductelor Nord Stream. Informaţii examinate de oficiali americani sugerează că atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream au fost comise de un grup pro-ucrainean
La rândul ei, media germană ARD, Kontraste, SWR și Die Zeit a publicat fragmente din investigația procurorilor germani. Oficialii au identificat o barcă despre care se presupune că era folosită pentru a sabota gazoductele rusești Nord Stream, sugerând că ar fi fost închiriată de la o companie deținută de ucraineni.
Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat distrugerea.
Anchetatorii au reușit să identifice barca care ar fi fost folosită pentru operațiunea secretă.
Se spune că este un iaht închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, deținut se pare de doi ucraineni. Potrivit anchetei, operațiunea secretă pe mare a fost efectuată de o echipă formată din șase persoane. Se spune că ar fi fost cinci bărbați și o femeie.
Grupul era alcătuit dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic. Aceștia ar fi transportat explozivii la locul crimei și i-au plasat acolo. Naționalitatea făptuitorilor este neclară, întrucât, pentru a închiria barca, au folosit pașapoarte falsificate.
Potrivit cercetărilor, anchetatorii au găsit urme de explozibili pe masa din cabină.
Chiar dacă urmele duc până în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine a comis presupusul grup de autori. În cercurile de securitate internațională, nu este exclus că ar putea fi vorba și de o operațiune de „steagul fals”. Aceasta înseamnă că, de asemenea, ar fi putut fi puse urme în mod deliberat, astfel încât Ucraina este vinovată. Cu toate acestea, se pare că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.
Reacția Kievului
Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani.
De altfel, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Kievul "nu are absolut nicio implicare" în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, relatează Reuters.
SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept "act de sabotaj", în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.
Aceleaşi informaţii citate de New York Times mai sugerează că autorii atacului se opun preşedintelui rus Vladimir Putin, "dar nu specifică membrii acestui grup sau cine a comandat ori finanţat operaţiunea". "Oficialii americani citaţi au refuzat să dezvăluie caracterul acestor informaţii, cum au fost obţinute sau detalii privind forţa dovezilor pe care le conţin. Au spus că nu se pot desprinde concluzii ferme", a scris New York Times, potrivit Reuters.
Guvernul german a afirmat în ce-l priveşte marţi că a luat notă de cele raportate de New York Times şi că ancheta proprie pe care a lansat-o în legătură cu atacul nu a dus deocamdată la rezultate, a mai consemnat Reuters.
În noaptea de 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru conducte din Nord Stream 1 și 2 de pe fundul Mării Baltice au fost distruse de explozii.
Peskov a cerut țărilor acționare Nord Stream să ceară o anchetă asupra sabotajului
Țările acționare Nord Stream ar trebui să ceară o anchetă transparentă asupra sabotajului, altfel situația seamănă din ce în ce mai mult cu o „act criminal monstruos”, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, pe 7 martie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News