Investigație: Un traficant de arme estonian a furnizat echipamente Ucrainei la prețuri supraevaluate

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Un traficant de arme estonian a vândut sisteme de ochire cu laser destinate armatei ucrainene la un preț exagerat, câștigând milioane de euro pe seama contribuabililor germani, potrivit unei anchete a ziarului estonian Ekspress, publicată la 5 martie. Investigația îl vizează pe traficantul de arme Ants Poldsam, proprietarul firmei de consultanță în domeniul vânzărilor de arme Bristol Trust și un furnizor militar estonian.

Potrivit Ekspress, Poldsam s-a oferit să furnizeze Ucrainei 20 sisteme de țintire laser Leonardo Type 163 în august 2022, procurate de la o filială britanică a producătorului italian. Germania a fost cea care a gestionat tranzacția.

Marcatoarele de ținte laser permit ca munițiile să fie trase cu o precizie precisă până la 10 kilometri distanță, ceea ce înseamnă că trebuie folosite mai puține proiectile pentru a obține rezultatul dorit.

"În mijlocul celor mai fierbinți săptămâni ale războiului, ucrainenii, căutau cu disperare un număr mare de echipamente militare diferite, inclusiv lunete inteligente cu laser, pe piața europeană", a relatat Eskpress.

Cu firma lui Poldsam acționând ca intermediar, sistemele de ochire cu laser au fost vândute la un preț total de 3,76 milioane de euro (4 milioane de dolari). Acest lucru indică un cost de 187.959 de euro (204.250 de dolari) pe bucată, chiar dacă prețul de piață al unui astfel de sistem a fost de 112.000 de euro (121.707 dolari), potrivit Ekspress.

Ministerul german al Apărării a confirmat că cele 20 de sisteme de ochire cu laser Leonardo "au fost o contribuție din partea contribuabilului german", potrivit Ekspress.

"Livrarea a 20 sisteme de ochire cu laser a avut loc în 2023, ca parte a inițiativei guvernului german de a ajuta Ucraina. Contractul a fost încheiat între Ucraina și unul dintre partenerii care operează în domeniu", a declarat pentru Ekspress Ministerul german al Apărării.

Dispozitivele de ochire "au coborât din avion la Tallinn, ascunse de ochii publicului", în ianuarie 2023, și au fost declarate la vama estoniană ca având o valoare totală de 2,23 milioane de euro (2,4 milioane de dolari), prețul pieței.

"Atunci când taxele pe mărfuri au fost plătite și echipamentele au putut părăsi depozitul vamal, în urmă a patru luni de muncă, intermediarul local a rămas cu un profit de aproape 1,1 milioane de euro (1,2 milioane de dolari)", a precizat Ekspress.

Potrivit investigației, partenerul de afaceri al lui Poldsam și cetățeanul german Haiko Dehnen a primit de la Bristol Trust un onorariu de 902.808 euro (980.955 de dolari) pentru a oferi consultanță cu privire la sistemele de ochire cu laser .

În 2022, Poldsam i-a plătit în total 1,1 milioane de euro (1,2 milioane de dolari) lui Dehnen, care a lucrat anterior ca manager de dezvoltare la filiala germană a Leonardo, potrivit Ekspress.

Dehnen a refuzat să dezvăluie pentru Ekspress ce fel de consultanță i-a oferit Poldsam, "invocând confidențialitatea afacerilor".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel