Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost în legătură cu un ofiţeri al serviciului rus de informaţii militare GRU, colonelul Alexei Makarov - Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Mol
Fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost în legătură cu un ofiţeri al serviciului rus de informaţii militare GRU, colonelul Alexei Makarov - Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova.

Serviciile ruse de informații l-au recrutat pe fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, care a ocupat funcția până la sfârșitul anului 2021. Publicaţia de investigaţii The Insider a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan, cu „curatorul” său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Potrivit investigației, Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean ai Apărării.

Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care cumpărau echipamente militare și obuze pentru forțele lor armate.

,,Ofițerul de legătură moldovean" a lucrat în cadrul Statului Major General până la sfârșitul anului 2021, când noul președinte Maia Sandu l-a demis.

În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Republica Moldova, în iulie 2023, el și-a găsit un post la ONU.

"Folosindu-se de vechile sale conexiuni din cadrul Ministerului moldovean al Apărării, Gorgan rămâne un informator important pentru serviciile secrete rusești", se precizează în investigaţia publicaţiei The Insider.

Igor Gorgan și Aleksey Makarov au început să colaboreze într-o manieră deosebit în aprilie 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Întâlnirile confidențiale au avut loc de cele mai multe ori în cafenelele din Chișinău sau în timpul unor partide de pescuit:

,,Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să construim această istorie!", se arată într-unul din mesajele generalului moldovean.

Judecând după aceste mesaje, Rusia era interesată în special de ce fel de arme cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

,,Ukroboronexport din Ucraina încearcă să răscumpere de la Moldova (sau să ia cu ajutorul unor "parteneri") 6 MiG-29 care se află la Mărculești. Ei insistă foarte mult... Până acum, avioanele sunt încă acolo. Ei vor să "realizeze" operațiunea prin intermediul unei companii paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat", i-ar fi spus Gorgan lui 

În aceeași zi, a primit un alt mesaj: "Trenuri care transportă carburanți vin de pe teritoriul Republicii Moldova, și anume din satul Etulia spre orașul ucrainean Reni. Trenul se deplasează doar noaptea, în timpul zilei stă pe loc pentru a nu deveni o țintă a VKS-ului rusesc".

 

Închiderea graniței cu România, printre principalele preocupări

 

Următorul mesaj către ''curatorul'' său nu a întârziat să apară: "De trei săptămâni, ucrainenii se plimbă pe la Ministerul Apărării, cerând totul, în special obuze de artilerie".

Lansatoare românești APR-40, transportate de o garnitură de tren CFR Marfă către Ucraina.

Gorgan era preocupat și el de aprovizionarea cu arme a Ucrainei prin România și i-a dat sfaturi colonelului Makarov: "Trebuie să închidem granița cu România cât mai curând posibil! Este o gaură mare! O mulțime de marfă ajunge în Ucraina de acolo. În special transporturi militare. Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții".

Jurnaliștii de investigație moldoveni specializați în spionajul rusesc l-au zărit în repetate rânduri pe generalul Gorgan la ambasada rusă de la Chișinău și o dată în timpul unei întâlniri confidențiale cu Makarov.

Judecând după corespondență, Gorgan și agentul rus de legatura Makarov au dezvoltat relații destul de prietenoase.

În același timp, acesta îl bombarda în mod constant pe Makarov cu mesaje că totul în Moldova este pregătit pentru desfășurarea trupelor rusești:

"Trebuie să curățăm urgent țara de toate gunoaiele fasciste! Mulți sunt pregătiți. Spuneți-le... A venit timpul. Am sub control întreaga situație din armată... Din fericire, aici nu există Azov și alte formațiuni naționalise, iar noi ne vom ocupa rapid de politicieni".

La momentul expulzării în masă a diplomaților ruși din Republica Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să-l mai contacteze pe Makarov  și și-a luat un loc de muncă la Agenția ONU pentru Refugiați din Chișinău.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel